İnternette Türk basını - Çevikol, Emre (My University, 2002)
İnternette Türk Basını isimli tez Türk basınının internetteki temsilcilerinin durumunu ve bu sitelerin internetin onlara sunduğu olanakları tam olarak kullanıp kullanamadığının araştırılmasını amaçlamıştır. Tezin birinci bölümünde konuya uygun bir giriş sağlamak amacıyla internet hakkında bilinmesi gereken internetin tanımı, Türkiye ve dünyadaki gelişimi, iletişim aracı olarak internet ve internet demokrasi ilişkisi açıklanıyor. İkinci bölümde ise internet ve gazetecilik ilişkisi, internet basınının tanımı ve Türkiye ve dünyadaki gelişimi ile geleneksel basınla internet basınının karşılaştırılması konularına yer verilerek açıklanmaya çalışıldı. Üçüncü bölüm internet basını ve hukuk ilişkisine ayrıldı. Bu bölümde son günlerde tartışılan internetin basın kanunu kapsamına alınması konusuyla bunun internetteki basın sitelerine olası etkisi araştırıldı. Dördüncü ve son bölüm internette Türk basınının durumunu ortaya koyma amacı taşımaktadır. Bu bölümde internetteki basın siteleri, gazeteler, televizyonlar, dergiler, radyolar ve haber siteleri olarak beş farklı kategoriye ayrılmış, bu kategorileri temsil eden siteler içerik ve görünüm bakımından tek tek incelenerek genel durum ortaya konmaya çalışılmıştır. Sitelerin incelenmesinin yanında e-mail adresi olan her bir siteye birer e-mail mesajı gönderilerek gelen cevapların sayısı kontrol edilmiş ve sözkonusu sitelerin internetin etkileşimlilik özelliğinden ne kadar yararlandığı ölçülmüştür. E-mail adresi olmayan siteler ayrıca belirtilmiştir. Toplam 248 sitenin incelenmesi sonucu bu sitelerin çoğunun güncellenme ve içerik zenginliği bakımından yeterli olmadığı fikrine varılmıştır. E-mail gönderilen sitelerden toplam 33 cevap alınabilmiştir. Bu sayı da sözkonusu sitelerin internetin etkileşimlilik özelliğinden yeterince yararlanmadığı ve kitle iletişim araçlarının sadece mesajı yayma amacıyla kullanıldığı geleneksel kitle iletişim mantığını terketmediğini ortaya koymuştur. The thesis named Turkish Press on Internet aims to study the situation of Turkish media sites on internet and whether they can use the advantages which internet is offering them. In the first part of the thesis, to provide a good start, some subjects such as , definition of internet, internet's history in Turkey and the World, internet as a communication medium and reletionship between internet and democracy were explained. In the second part, the subjects such as, relationship between internet and journalism, a defination of internet journalism , its history in in Turkey and the World and a comparison of internet journalism and traditional journalism are explained. Third part is reserved for the relation between law and internet. İn this part internet's being under the press law and its effects on internet journalism which is recently argued, are investigated. The fourth and the last part intends to reveal the situation of Turkish media on internet. In this part media sites on internet are seperated into five categories as journals, televisions, magazines, radios and news sites. The sites represents those five categories are investigated one by one and general situation of them is explained, also every site which has an e-mail aderess was sent an e-mail to measure their rate of answering the messages. Sites which do not have an e-mail adress are determined. After investigating 248 internet sites it was found out most of those sites are not capable of using the advantages are offered by the internet. 33 answers have come from the sites which were sent an e-mail. It is clear they do not use sufficiently the interactivity of internet. They have not left the traditional approach to mass media which uses it to publish messages rather than using it to get feedback.
Keywords: Basın_Türkiye; Gazetecilik ve yayıncılık; Genel Konular; Yayıncılık