Kronik şizofren hastalarda psikososyal beceri eğitiminin etkinliğinin değerlendirilmesi - Barlas, Gül Ünsal (My University, 2004)
KRONİK ŞİZOFREN HASTALARDA PSİKOSOSYAL BECERİ EĞİTİMİNİN ETKİNLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Adı ve Soyadı: Gül ÜNSAL BARLAS Danışman Adı: Yard.Doç.Dr.Özlem IŞIL Program: Doktora yatri Hemşireliği

Kronik şizofren hastalarda Psikososyal Beceri Eğitiminin etkinliğini değerlendirmek amacıyla yapılan deneysel çalışmanın evrenini, İstanbul Şizofreni Dostları Derneği üyesi hastalar ve bir SSK Hastanesi polikliniğinde ayaktan tedavi gören hastalar, örneklemini ise rastlantısal örnekleme yöntemi ile seçilen 15 deney grubu ve 15 kontrol grubu hasta olmak üzere toplam 30 hasta oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında demografik özellikleri, hastalık özelliklerini ve sosyal özellikleri içeren, araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda hazırlanan Bilgi Formu, eğitimin etkinliğini değerlendirmek için Psikososyal Beceri Eğitim nde yer alan Ön-test eğitim öncesi, sonrası ve eğitim tamamlandıktan bir ay sonra kullanılmıştır. Çalışmada; bilişsel - davranışçı kuram ve teknikler esas olarak alınarak Liberman ve ekibi tarafından geliştirilen, Yıldız tarafından Türkçe'ye çevrilmiş ve uyarlanmış olan Psikososyal Beceri Eğitim uygulanmıştır. Veriler bilgisayar ortamında değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde; Frekans dağılımı, Wilcoxon işaretli sıralar testi, Friedman test, Mann-Whitney-U testi, ileri analizde ise Bonferroni düzeltmesi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; Deney grubundaki hastalara uygulanan psikososyal beceri eğitiminin bilgi düzeyine etkisi karşılaştırıldığında verilen eğitimin son test ve bir ay sonraki kontrolleri arasındaki fark ileri derecede anlamlı (X²=15.26, p=0.001) bulunmuştur. Deney grubu ile kontrol grubunun eğitim öncesi, eğitim sonrası ve eğitimden bir ay sonrası karşılaştırıldığında eğitim sonrası kontrolleri arasındaki farkın ileri derecede anlamlı olduğu belirlenirken (z= -3.67, p=0.000), eğitim sonrası bir aylık kontroller arasındaki farkında anlamlı olduğu görülmüştür (z= -2.92, p=0.003). EVALUATION OF THE EFFECTIVENESS OF PSYCHOSOCIAL SKILL EDUCATION ON CHRONIC SCHIZOPHRENIC PATIENTS Adı ve Soyadı: Gül ÜNSAL BARLAS Danışman Adı: Yard.Doç.Dr.Özlem IŞIL Program: Doktora yatri Hemşireliği SUMMARY The scope of this experimental study, which aims to evaluate the effectiveness of Psychosocial Skill Education on chronic schizophrenic patients, covers the patient members of İstanbul Şizofreni Dostları Derneği and outpatients being treated at the polyclinic of an SSK Hospital. Its sample consists of a total of 30 patients, 15 in experiment group and 15 in control group, chosen by randomized sampling method. An Information Form developed by the researcher in the light of literature knowledge that includes patient characteristics, demographical attributes, and social attributes was used in the gathering of the data. A pre-test covered by Psychosocial Skill Education Programme was applied before, at the end, and one month after the completion of the education to evaluate the effectiveness of the education. Psychosocial Skill Education Programme (Social and Independent Living Skills: Symptom Management and Medication Management Module) was used in the study. The tool was developed by Liberman et al., and is based on cognitive-behavioral theory and techniques. Its translation to Turkish had been done by Yıldız. All data were assessed via computers. Frequency dispersion, Wilcoxon marked sequences test, and Mann-Whitney U test were used in the evaluation of the data, and Bonferroni correction for advanced analyses. According to the research results; when the effect of the psychosocial skill education applied to patients in the experiment group is compared, there was a highly significant difference between the final test and the controls conducted one month later (X²=15.26, p=0.001). When the experiment and the control groups were compared before, at the end, and one month after the education, a highly significant difference was noted between their information levels at the post-education controls (z= -3.67, p=0.000), and the difference between one-month controls following the education were significant (z= -2.92, p=0.003).
Keywords: Psikiyatri