Küresel kriz sonrası FED para politikasının kırılgan beşli ülkelerine etkisi - Yorulmaz, Safa Eymen (My University, 2019)
FED’in para politikası normalleşmesi konusunda ilk sinyali verdiği 2013 yılıve bunu uygulamaya geçirdiği 2014 yılı sonrasında küresel likidite koşullarınınazalması ve cari açığı finanse etmede yaşanan problemler yükselen piyasa ekonomileriaçısında makro ekonomik kırılganlık kavramını önemli kılmaktadır. Kırılganlığı yüksekekonomiler FED’in parasal sıkılaştırmasından daha olumsuz etkilenirken daha dirençlibir görünüm sergileyen ekonomiler parasal sıkılaştırmadan daha az etkilenmektedir.Nitekim, Ağustos 2013’de Morgan Stanley ve Şubat 2014’de FED’in en kırılganekonomiler olarak tespit ettiği Türkiye, Brezilya, Hindistan, Güney Afrika veEndonezya’dan oluşan ‘Kırılgan Beşli’ ülkelerinde yerli para biriminin değer kaybıdiğer yükselen piyasa ekonomilerine göre daha fazla olmuştur.Bu çalışmada, FED para politikasının Kırılgan Beşli ülkelerini 2013 öncesi vesonrasında ne şekilde etkilediği ve aynı dönem boyunca Kırılgan Beşli ekonomilerininvar olan kırılganlıklarının ne şekilde seyrettiği incelenmiştir. FED para politikasınınkırılganlık düzeyi yüksek olan Kırılgan Beşli ülkelerini daha fazla etkilediği sonucunaulaşılmıştır. Hindistan ve Endonezya’nın 2013 ve öncesi var olan kırılganlıkları büyükoranda düzelmiştir. Brezilya ekonomisinin ise bazı kırılganlık göstergeleri iyiye gitse debu durum bazı açılardan yaşadıkları kriz ile ilgilidir. Türkiye ve Güney Afrika’nın ise2013 ve öncesi var olan kırılganlıkları devam etmektedir. Türkiye birçok bakımdan enkırılgan ekonomidir ve bu noktada diğer Kırılgan Beşli ülkelerinden ayrışmaktadır.

The decrease in global liquidity conditions and the problems experienced infinancing the current account deficit after the year 2013 when FED gave the first signalabout the normalization of monetary policy and the implementation of this in 2014 makethe concept of macroeconomic fragility important for emerging market economies.Economies with high fragility are negatively affected by the FED's monetary tightening,while economies that offer a more resilient outlook are less affected by the monetarytightening. Indeed ’Fragile Five’ countries that consists of Turkey, Brazil, India,Indonesia and South Africa which have been detected as the most vulnerable countriesby Morgan Stanley in August 2013 and FED in February 2014, depreciated more thanother emerging market economies.This study will examine how FED monetary policy affects Fragile Fivecountries before and after 2013, and how these Fragile Five economies have monitoredtheir vulnerability during the same period. The study has concluded that FED monetarypolicy affected Fragile Five countries more which have high vulnerability level. Indiaand Indonesia have largely improved their existing vulnerability from 2013 and earlier.In Brazil economy, some of the vulnerability indicators have improved, this is related tothe crisis in some respects. Turkey and South Africa are continuing with their existingvulnerability from 2013 and earlier. In many respects, Turkey is the the most vulnerableamong five fragile economies and it this point that separate Turkey from other five.
Keywords: FED Monetary Policy; FED Para Politikası; Finance; Finansal Kriz; Fragile Five; Kırılgan Beşli Financial Crisis; Macro Economic Vulnerability; Makro Ekonomik Kırılganlık; Maliye; Niceliksel Gevşeme; Quantitative Easing