Kurum içi iletişimin verimlilik ve imaj üzerine etkisi - Yorulmaz, Ayşe (My University, 2001)
Sosyal bir olgu olan iletişim kavramı, bütün canlı varlıkların yaşam gereğidir. Bütün canlılar gibi insan da doğa ile etkileşimde bulunarak yaşamını sürdürür. İnsan bu etkileşimde, diğer canlılardan farklı olarak araya kültürünü koyar. İnsanın ürettiği herşeyi kapsayan kültür, insanın doğa karşısında etkinliğini arttırır. Algılanabilen herşey bir iletişim sürecini başlatır. Nerede insan faaliyeti varsa, orada iletişim vardır. İletişim durağan bir kavram değildir. Devamlı gelişen ve değişen bir süreçtir. Sözcük olarak iki kişi arasındaki konuşmayı akla getiren iletişim, daha karmaşık bir süreçtir. İletişim, insan kültürünün değiş tokuş edilerek paylaşılmasıdır. İnsan yaşamı için son derece önem taşıyan iletişim kavramı, insanın oluşturduğu sosyal ve yaşayan bir sistem olan kuruluşlar için de önemlidir. Kuruluş, bir insanlar grubudur ve ortak bir amaç için bir araya gelmiş insanlardan oluşur. Kurumların var olabilmesi ve yaşamlarını sürdürebilmesi de oluşturulacak kurum içi iletişime bağlıdır. Kurum içi iletişim; kurumun çalışanlarıyla, çalışanın birbiriyle ve kurumla olan iletişim sürecini ifade eder. Endüstri devrimiyle birlikte gelişen ve günümüzde daha da karmaşık bir yapıya bürünen kuruluşlarda, sağlıklı ve etkili bir kurum içi iletişim süreci oluşturmak en önemli sorun haline gelmiştir. Çalışanlarıyla etkili iletişim kurmak kuruluşların belirledikleri hedeflere ulaşmaları için önemlidir. Günümüz koşullarında kuruluşlar için önem taşıyan işgörenin, çalıştığı kurumdan maddi ve manevi beklentileri vardır. Beklentileri karşılandığı oranda çalışanın verimliliği ve işletmeye bağlılığı artar. Ayrıca kuruluşun dış hedef kitlelerde olumlu imaj yaratması ancak çalışanlarda yaratılacak olumlu imaj ile gerçekleşebilir. Sonuç olarak çalışanın önemli bir güç haline geldiği günümüzde, işletmenin rekabette üstünlük sağlayabilmesi ve herşeyden önemlisi varlığını sürdürebilmesi bu gücün iyi yönetilmesine bağlıdır.

Communication is the key factor for all living beings. Although, in general, the word communication is used as dialog between two or more people, it is actually a more complicated process. Communication is a dynamic process that supports sharing culture by exchanging. The existence of corporations, which are social and alive systems, depends on the architecture formation process of the communication in them. The exchange of data among employees in a corporate can be called corporate-in-communication. The importance of communication problems in modern corporate within this social and economic improvement has raised. Today, the employee has some expectations from the corporate he/ she works for. The more the expectations are satisfied, the more productive the corporate is and the better image it has. Today's increasing competition environment makes employees the key factor for differentiation and comparative advantage. Thus, communication links all those factors effectively. The purpose of this study is examining the positive effects of corporate-in-communication on the productivity and image. The relation of employee with communication is the central part of the study. As a result, the loyalty of employees whose needs and expectations are satisfied thanks to corporate-in-communication increases. Those loyal employees are more effective on the success of higher productivity and better image for the company.
Keywords: Genel yönetim; Halkla İlişkiler; İletişim; İletişim, Organizasyonlarda; Verimlilik; Yürütmenin yönetimi