Geometrik Brownian hareketle hisse senedi fiyatının gelecek değerinin belirlenmesi - İnam, Umut (My University, 2011)
GEOMETRİK BROWNİAN HAREKETLE HİSSE SENEDİ FİYATININ GELECEK DEĞERİNİN BELİRLENMESİ Gelişen bilgi teknolojileri ve matematiksel modellerin finans alanında uygulanmasıyla birlikte matematiksel finans piyasa ve akademik alanda büyük çalışmalara neden olmuş, önem kazanmıştır. Matematiksel finans alanında en önemli çalışmalardan birisi Paul Samuelson’un hisse ve varlık fiyatlarının davranışa ilişkin, “Geometrik Brownian Hareket” önerisidir. Eser dört ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde hisse senedinin genel özelliklerine değinilmiş, ikinci bölümde hisse senedi değerlemesine deterministik yaklaşımlar ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise hisse senedi değerlemesinde stokastik yaklaşımlar incelenmiştir ve son bölümde Geometrik Brownian Hareketin hisse senetlerine uygulanması ve öneriler sunulmuştur. Bu manada eserin temel amacı, “Geometrik Brownian Hareket”in hisse senetlerine uygulanmasına ve onların gelecek zamanda alacağı değerlerdir. Ayrıca belirli güven aralıklarına denk gelen fiyatların, hisse senedi için uygun alım satım seviyeleri olduğu eserde önerilmiştir. DETERMINATION OF FUTURE VALUE OF STOCK PRICES THROUGH GEOMETRIC BROWNIAN MOTION Improvement in information technologys and also application of mathematical models in the finance field, mathematical finance causes precious works and gains importance in academic and market fields. Paul Samuleson’s proposition “Geometric Brownian Motion” for movement of asset and stock prices is one of the most important studies in mathematical finance field. Work consists of four main sections. In the first part, the general characteristics of stocks addressed and the deterministic approaches of the stock valuation discussed in the second part. In the third section, the stochastic approaches to valuation of stocks were examined and the last section, application of Geometric Brownian Motion for stocks and recommendations are supplied. In this sense, the application of “Geometric Brownian Motion” for stocks and determine their future values as a main purpose of this work. In addition to this, the price levels in specific confidence intervals are proposed in this study, as a proper time to buy or sell stocks levels.
Keywords: Hisse Senetleri; Sayısal Yöntemler