Türkiye’de vajinal duş gerçeği - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Vajen içi yıkama, 19. yüzyılda doğum kontrol yöntemi olarak ortaya çıkmış, fakat gebelikten korumadığı anlaşılınca kozmetik bir uygulama olarak varlığını devam ettirmiştir. Literatüre “vajinal duş” olarak geçen bu uygulama,kadınlar tarafından çeşitli sebeplerle kullanılsa dabunların hepsi “kendini iyi hissetme” düşüncesine dayanır. Kadın sağlığını ilgilendiren bir çok olumsuz durumun sebebi olarak görülmesine rağmenduşun, vajinal sorunlar ilearasındaki neden sonuç ilişkisi hala anlaşılmış değildir. Hatta değişik kültürlerde farklı şekillerde uygulanmakta ve farklı anlamlar ifade etmektedir. Ne Amerika’da ticari vajinal duş ürünü kullanan ne de Afrika’da ev yapımı ürünleri tercih eden kadınlarda yapılan çalışmalar, ülkemiz gerçeklerini yansıtır nitelikte değildir. Türkiye’de yaşayan kadınların vajinal duş alışkanlıklarının kadın sağlığı üzerine etkisini inceleyen kanıt düzeyi yüksek araştırmalara ihtiyaç vardır.

Vaginal wash emerged in19th century as a method of birth control and as it was understood that it was not protecting from pregnancy, it kept its existence as a cosmetic application. Taking its place in the literature as “Vaginal douche”, this application has been used by women for several reasons yet all of which are based on the idea of “feeling better”. Even though it is seen as a reason for several negative issues concerning women’s health, the cause and effect relationship in between vaginal douche and any vaginal problems are still not clearly understood. In fact, it is implemented in different ways and it even means different things in different cultures. Neither the studies conducted on Americans using vaginal douche products nor the studies conducted on Africans preferring home- made products are qualified to reflect the realities of our country. There is a great need for studies with a high level of evidence on the effects of vaginal douching habits of women living in Turkey on women’s health.
The reality of vaginal douche in Turkey
Keywords: Kadın Araştırmaları