Hâtif Ali Efendi hayatı, edebi kişiliği, Divânının tenkitli metni (1b-132a) ve nesre çevrisi - Danışan, Tuğba (My University, 2009)
Dîvân edebiyatı sahasında ismini zikredemeyeceğimiz kadar çok sayıda şair yetişmiş olmasına rağmen, bunlardan belki de çok az kısmı bilinmektedir. Dîvân edebiyatı temsilcisi bu şairlerden biri de Hâtif Ali Efendi’dir. Hayatını ve edebî şahsiyetini aktarmaya çalıştığımız şairin tespit edebildiğimiz tek eseri dîvânıdır. Bu çalışmayla dîvân edebiyatının pek bilinmeyen sîmâlarından biri olarak şairimizi tanıtmak ve eserinin incelemesini yapmak amaçlanmıştır. edebiyatı, Hâtif Ali Efendi ve dîvânı.

Although innumerable poets appeared in the field of Divan Literature, only few of them are probably known to us. One of the representatives of Divan Literature is Hatif Ali Efendi. The only work by the poet, whose life and literary personality we try to convey, is his divan. In this research, it is aimed to introduce this poet as one of the unknown figures of Divan Literature, and to investigate his work. van Literature, Hatif Ali Efendi and his divan.
Keywords: Biyografi; Divan Edebiyatı; Klasik Türk Şiiri; Tasavvuf; Türk Dili