Led technology usage in night lighting in open air museum - Öztürk, Safiye Nazmiye (My University, 2020)
Türkiye’de son yıllarda müzelerin önemine vurgu yapılırken, açık hava müzeciliği (örenyerleri) ayrı olarak değerlendirilmeye başlanmıştır. Örneğin, Cumhurbaşkanlığı tarafından 2018 yılı “Troia yılı ” ilan edilmiştir, ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine 1998 yılında girmiştir. Aynı şekilde, Kültür Bakanlığımızın çalışmaları ile 2020 yılı “Patara Antik Kenti” olmuştur ve 2019 yılı “Göbeklitepe Yılı” kabul edilmiş olup, bu yıl UNESCO Dünya Mirası Listesine girmiştir. Türkiye’nin çok eski tarihlerden beri süre gelen bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış olması “taşı toprağı altın“ deyimini doğrulamaktadır. Türkiye’nin farklı bölgelerine geziler yapıldığında, bir çok tarihin saklı olduğunu hem görür, hem de hissedersiniz. Ancak ülkemizde müzeleri özellikle açık hava müzeleri sadece gün ışığında ve bulunduğu yere göre belirli bir zaman diliminde görebilme imkanımız vardır. İngiltere, Almanya, Fransa, Amerika gibi gelişmiş ülkelerde bu tür tarihi önem taşıyan müzeler, açık hava müzelerini, kullanılan LEDler ile hava karardıktan sonrada gezebilme imkanı vardır, çünkü, LEDler sanat dünyasından, eğlence sanayi, cadde ve sokaklara kadar birçok alanda pratik ve verimli kullanım imkanı sunmaktadır. Son yıllarda, ülkemizin sahip olduğu bu zengin ve değerli mirasları, sadece gün ışığında değil, geceleride yerli ve yabancı turistlerin gezebilmeleri ve eserler hakkında bilgilenebilmeleri için gece aydınlatma sistemlerinin olmayanlarda kurulması, ve var olan sistemlerin daha modern hale getirilmesi konuları gündemdeki yerini korumaktadır.Bu çalışmada, açık hava müzelerinin, dış mekan aydınlatma ile geceleri aktif durumda kalması için doğru ve modern teknoloji donanımlarının kullanımıyla, LED teknolojileri kullanılarak, 3 boyutlu modelleme ve aydınlatma tasarımı yapıldı. Bu çalışma, açık hava müzelerimizden Laodikia ve Afrodisiası konu edinip, var olan aydınlatma sistemleri incelendi. Örnek olarak seçilen LEDler ile geceleyin uygulamalar yapıldı. Müzelerin seçilen bölümlerindeki tarihi eserler ve yolların 3D görünümü oluşturularak aydınlatma sonuçları incelendi. Uygulamaların sonuçlarına göre, müzelerin gece aydınlatılması için LEDler kullanılarak doğru renk sıcaklığı, geri verim indeksi, ışık verimi, yerleşimi ve açık hava müzelerinin yapısı çok iyi analiz edilerek istenilen sonuçlara ulaşılabileceği gözlendi. Elektrik-Elektronik mühendisleri ile farklı alandaki mühendisliklerin bir arada ortak çalışma yapmalarının gerekli olduğu saptandı. Çünkü, ortak olarak yapılacak çalışmadan ortaya çıkacak sonuçlara göre, açık hava müzelerimizin yapısına uygun özel LED tasarımı, ve aydınlatma sistemi kurulması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

While emphasizing the importance of museums in Turkey in recent years, the open-air museums (ruins) have begun to be considered separately. For example, the year of 2018 was declared as the “Troia year” by our Presidency, and was included in the UNESCO World Heritage List in 1998. Likewise, with the works of our Ministry of Culture, 2020 became the “Patara Ancient City” and 2019 was accepted as the “Göbeklitepe Year” and was included in the UNESCO World Heritage List this year. Turkey's long history of many civilizations confirms the statement paved with gold. When you visit different parts of Turkey, you see a lot of history, and you feel it. However, in our country, we have the opportunity to see open-air museums, only in daylight and in a certain time period according to the location. In developed countries such as England, Germany, France, and America, such historical museums have the opportunity to visit open-air museums after the dark with the LEDs used, because LEDs offer many possibilities from the art world to the entertainment industry, and streets. In recent years, to be visited and to be informed of local and foreign tourists about our history, the issues of establishing night lighting systems or the issues to make the existing systems more modern have remained on the agenda. In this study, both 3D modeling and lighting design were made by using the right and modern technology devices, namely LED technologies, to keep the open air museums active at night with outdoor lighting. This study is based on Leodikeia and Aphrodisias of our open-air museums, and the existing lighting systems were examined, and experiments were made in the dark with selected LEDs as an example. Illumination results were examined by creating a 3D view of historical artifacts and roads in selected sections of the museums. Implementation of it was observed and the desired results could be achieved by analyzing the LEDs having correct color temperature, color rendering index, light efficiency, placement and the structure of the open air museums very well to illuminate the museums at night. It could be determined that electrical and electronic engineers and engineering in different fields should collaborate together. Because, according to the results to be obtained from the joint work, it has been understood that special LED design, and lighting system and 3D design should be installed in accordance with the structure of our outdoor museums.
Keywords: açık hava müzesi museum lighting; aydınlatma tasarımı; color rendering index; colour temperature; Electric engineering; Electronics engineering; Elektrik mühendisliği; Elektronik mühendisliği; lighting design; müze aydınlatma; open air museum; renk geri verim indeksi; renk sıcaklığı