Promethee yöntemi ile personel seçimi ve bir uygulama - Ekin, Emre (My University, 2014)
Bu tezin amacı, ÇKKV yöntemlerinden olan PROMETHEE sıralama yöntemini derinlemesine tanıtmak, bu yöntem hakkında bilgi vermek ve yöntemin teori olarak anlatımından sonra uygulama yaparak yöntemin daha iyi anlaşılmasını sağlamak ve ne amaçla kullanıldığını göstermektir. İlk olarak tezle ilgili giriş yapılmış ve tez hakkında kısa bir bilgi verilmiştir. Birinci bölümde, karar alma ve karar alma süreciyle ilgili açıklamalar yapılmış ve çok kriterli karar verme konularına değinilmiştir. İkinci bölümde, çok kriterli karar verme yöntemlerinden olan PROMETHEE yöntemi hakkında bilgi verilmiş ve yöntem analizi yapılarak anlatılmıştır. Üçüncü bölümde, personel seçim süreciyle ilgilenen insan kaynakları yönetimi ve süreciyle ilgili bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde, personel ihtiyacının karşılanma süreci hakkında bilgi verilmiştir. Personel seçim süreci ve bu sürecin aşamaları hakkında açıklamalar yapılarak uygulamayla ilgili olan bu sürecin aydınlatılması sağlanmıştır. Beşinci bölümde, PROMETHEE yönteminin uygulaması bir banka için yapılmıştır. Altıncı bölümde, VISUAL PROMETHEE programının kullanılmasıyla elde edilen uygulama sonuçları yorumlanmış ve öneriler dile getirilmiştir. Uygulamada bankanın insan kaynakları departmanınca ilan edilen bir iş pozisyonu için bu ilana başvuranlar arasından en uygun personelin seçimi yapılmıştır. Personel seçim sürecinde birçok aday çeşitli kriterlere göre PROMETHEE sıralama yöntemiyle VISUAL PROMETHEE kullanılarak incelenmiş ve personel adayları uygunluklarına göre sıralanmıştır. Bu yöntemde, kriterler ile alternatif personeller tespit edilmiş ve alternatif adayların öncelik sıraları PROMETHEE sıralama yöntemi ile belirlenmiştir. Bu yöntem ile gerekli kriterleri sağlayan alternatif adaylar arasından banka için en uygun olan personel belirlenmiş ve işletmeler için en zor ve kritik öneme sahip personel seçimi PROMETHEE yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. PROMETHEE Yöntemi, VISUAL PROMETHEE, Personel Seçim Süreci, Çok Kriterli Karar Verme, İnsan Kaynakları

The aim of this thesis is to introduce in detail the PROMETHEE grading method, one of the multi-criteria decision methods, and to give information about it; and after theoretically explaining the technique, to practice it so as to make it more understandable and show what purpose it is used for. Above all an introduction for the thesis is made and a brief information regarding the thesis is given. In the first part, brief explanations on decision making and the use of multi-criteria in the decision making process are given. In the second part, the PROMETHEE method, a multi-criteria decision making method, is introduced and it is explained with a method analysis. In the third part, how human resources departments deal with staff hiring process is explained. In the fourth part, the process of meeting the need for employees is mentioned. In the fifth part, a practice of the PROMETHEE method in a bank sample is explained. In the sixth part, the execution results taken by using VISUAL PROMETHEE program are assessed. In this sample practice, the best applicant is determined out of all the applicants for a position announced by the human resources department of the bank. During the process, many applicants are evaluated in several criteria by the PROMETHEE grading method in the VISUAL PROMETHEE software, and all the applicants are graded according to how appropriate they are for the position. In this method, alternate employees among the applicants and their superiorities to one another are determined according to the criteria via the PROMETHEE grading method, so making it possible for the bank to make sure who are the best alternate employees matching the criteria at the highest level. PROMETHEE Method, VISUAL PROMETHEE, Staff Hiring Process, Making Decision With Multiple Criteria, Human Resources
Keywords: İnsan kaynakları