Kuzey Azerbaycan’da cuma mescitleri - Babayeva, Nigar (My University, 2011)
KUZEY AZERBAYCAN’DA CUMA MESCİTLERİ Kuzeyi ve güneyiyle beraber zengin bir medeniyete sahip olan bugünün Azerbaycan toprakları İslamiyet’in bu bölgelere yayılışıyla birlikte eşine çok az rastlanan dini mimari eserler ortaya koymuş, bununla da İslam mimarisi dâhilinde kendine has mevki kazanmıştır. Bu dini yapılar içerisinde Müslümanlar tarafından “Allah’ın evi” şeklinde isimlendirilen mescitlerin kendine has yeri olmuş, İslamiyet’in hızla intişar ettiği bölgelerde ibadet mekânı olarak ilk önce mescitler inşa edilmiştir. Mescitler Müslümanlar için sadece toplu ibadet etme mekânı olmakla sınırlı kalmayıp, onların siyasi, sosyal ve kültürel hayatında da önemli bir yere sahip olmuştur. Bunun yanı sıra genelde şehir merkezlerine inşa edilen, içerisinde minber bulunan ve cuma namazı kılınan daha büyük mescitler içinse “cuma mescidi” tabiri kullanılmıştır.

MOSQUES OF FRIDAY IN NORTH AZERBAIJAN Today’s north and south Azerbaijan which has a rich and satisfactory historical background, and civilizational past enabled people have generated a unique religious architecture via the spread of Islam for the region; and thus this style has found a particular place in the İslamic architecture. These small mosques took a quintessential position in İslamic way of art and became first and foremost temple to pray in the region İslam spread. However, it is not wrong to say that masjit were not only place for mass pray, they had also an influential effect on social, cultural and political life for muslims. Besides, masjits which had minbar, were used for Friday praying, were built in the center of the cities called as masjit of Friday.
Keywords: Cami ve Mescidler; İslam Tarihi; Mescidler_Azerbaycan