Mesleki eğitim merkezlerinde eğitimlerini sürdüren kalfa adaylarının; kazanımlarını çalışma yaşamlarında kullanabilme düzeyleri(nin belirlenmesi) - Türk, Yahya (My University, 2016)
MESLEKİ EĞİTİMMERKEZLERİNDE EĞİTİMLERİNİ SÜRDÜREN KALFA ADAYLARININ; KAZANIMLARINI ÇALIŞMA YAŞAMLARINDA KULLANABİLME DÜZEYLERİ (NİNBELİRLENMESİ) Bu araştırmanın temel amacı ; Mesleki Eğitim Merkezlerinde Eğitimlerini sürdüren Kalfa adaylarının; kazanımlarını çalışma yaşamlarında kullanabilme düzeylerini belirlemek, karşılaşılan sorunları saptamak ve bu sorunların çözümlerinde katkıda bulunulacağını düşündüğümüz öneriler getirmektir.. Bu araştırmanın evreni, İstanbul ili Anadolu yakası Meslek Eğitim Merkezlerinde öğrenim gören kalfa adaylarından oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemini Anadolu Yakasında bulunan beş Meslek Eğitim Merkezinden basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenen 342 kalfa adayı oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak üç bölümden oluşan anket geliştirilmiştir. Geliştirilen anket uzmanların görüşü alındıktan sonra uygulanmıştır. Araştırmada Cinsiyet, Yaş, Öğrenim durumu, Aile bireylerinin öğrenim durumu, Meslekteki Çalışma süresi, Bölümü, Okuduğu döneme ait sınıfı, Gelir durumu, Ailenin gelir durumu, Mesleki Eğitim Merkezlerini diğer çalışanlara önerme durumu, Mesleğindeki memnuniyeti değişkenlerine göre; Araştırma örneklemindeki Öğrencilerin Demografik Bilgilerine İlişkin Bulgular, Mesleki eğitim merkezlerinde eğitim alan kalfa adaylarının eğitim kazanımlarının değerlendirilmesine ilişkin bulgular ve bu kalfa adaylarının kazanımlarını iş yaşamında kullanabilme düzeyinin değerlendirilmesine ilişkin bulgular ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Anket verileri SPSS istatistik programına girilmiş ve ortaya çıkan verilerin analizinde şu yöntemler kullanılmıştır: Dağılımın normal olduğu ikili grupların karşılaştırılmasında t testi, üçlü ve daha fazla grupların karşılaştırılmasında ise tek yönlü varyans analizi olan ANOVA analizi yapılmıştır. Varyans analizinde istatistiksel olarak anlamlı bulunan gruplarda, anlamlı farklılığa neden olan alt grupları tespit etmek için post hoc testlerinden homojen olan gruplar çin Tukey testi , homojen olmayan gruplar için ise Tamhane's T2 testi uygulanmıştır. Elde edilen veriler incelendikten sonra yorumlanarak sonuç ve öneriler hazırlanmıştır.

TO IDENTIFY WHAT IS PERFORMED LEVEL OF TRAINING ACQUISITIONS IN WORKING LIFE FOR THOSE WHO UNDERGO EDUCATION AT VOCATIONAL EDUCATION CENTERS AS HEADWORKER APPLICANT. Main objective of this study is to determine performed level of training acquisitions in working life for those who undergo education at vocational education centers as headworker applicants. The results would be used to figure out issues for which to come up with ideas to contribute for possible improvements. Moreover, scope of this research includes headworker applicants who keep on their education at vocational education centers in Anatolian side of İstanbul Province. Research sampling was constituted by 342 headworkers who filtered out from five vocational education centers in Anatolian side and determined by using the method called as Simple Random Sampling Method. Survey was developed by three sections as data collection tool and is applied after taking survey specialists’s opinion. Besides, occupational training skills, educational attainments and students’ demographic information were evaluated in terms of headworker applicant’s professional life respectively were measured according to following variables; age, gender, professional experience, indicated request to recommend vocational education centers, occupational satisfaction, student’s and family members’ income states, educational backgrounds. This questionnaire study was entered statistically through SPSS program. The results that is given by the program is analyzed and these following techniques are used. When the distribution function was obtained as a normal distribution; T test was applied for comparing binary groups and Anova test which is a method for analyze of variance was used to compare other groups. For post hoc tests; Tukey test was carried out for homogeneous groups and Tamhane’s T2 test was applied for inhomogeneous groups to detect subgroups which create meaningful variation in statistically meaningful groups in variance analysis. Outcomes and guidelines were put in order by collecting results.
Keywords: Kalfalık eğitimi; Mesleki eğitim; Türkiye