HİPERAKTİF ÖĞRENCİLERİN ÖĞRENME-ÖĞRETME SÜRECİNDEKİ SORUNLARININ OKUMA EĞİLİMLERİNE ETKİSİ - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Hiperaktiflik, Türkiye'de öğretmenler ve veliler tarafından yeterince bilinmeyen veya tanınmayan bir öğrenme güçlüğü türüdür. Hiperaktif özelliğe sahip çocukların davranışları genellikle yaramazlık olarak nitelendirilmektedir. Öğretmenlerden birçoğu bu özelliklere sahip öğrencileri yaramaz, şımarık gibi olumsuz ifadelerle dışlamaktadır. Aileler hiperaktif bir çocuğu kabullenmede zorluk yaşamaktadır. Ailenin kabullenme sürecinde, çevrenin olumsuz tutumları kabullenme sürecini uzatmaktadır. Öğretmenlerin birçoğu hiperaktif bir öğrenciyle karşılaştıklarında ne yapacaklarını net olarak bilememektedir. Hiperaktif öğrencilerin öğrenme-öğretme sürecince yaşadıkları sorunları ortaya koymak amacıyla yapılan bu çalışmanın Uşak ili örneğini yansıtacağı düşünülmektedir. Nitel iç içe geçmiş tek durum deseni olarak yapılan bu araştırmada sorunun nedenlerini derinlemesine ortaya koyabilmek için amaçlı örneklem oluşturulmuştur. Amaçlı örneklemi oluşturabilmek için Uşak merkez, merkez köyler ile ilçeleri ve ilçelere bağlı köylerdeki ilköğretim okullarında tespit çalışması yapılmıştır. Tarama sonucunda sağlık kurumlarınca hiperaktif raporu verilmiş 19 öğrenci tespit edilmiştir. Tamamı erkek ve sezaryen doğumlu olan öğrencilerin, öğretmen ve velilerinden görüşler alınmıştır. Öğretmen ve velilerin görüşleri içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırmada tüm öğrencilerin hiperaktif özelliklerinden dolayı bir etkinliğe ya da konuya odaklanma sorunu yaşadıkları belirlenmiştir. Odaklanma sorunundan dolayı öğrencilerin okuma eğilimlerinin olumsuz etkilendiği tespit edilmiştir. Bu nedenle hiperaktif öğrenciler, diğer öğrenci ve aileler tarafından dışlanmışlık sorunu yaşadıkları için onlara karşı dürtüsel davranışlarda bulundukları belirlenmiştir. Eğitimli anneler hiperaktiveye daha duyarlı davrandığı tespit edilmiştir. Hiperaktif öğrencileri öğretmenlerin kabul etmesi halinde, hiperaktif öğrenciyi hem sınıf arkadaşlarının hem de diğer velilerin kabul ettiği öğrencilerin okuma eğilimlerinin arttığı sonucuna ulaşılmıştır

That research was performed for the purpose of revealing the problems that hyperactive students encounter in the learning-teaching process, and the effect of those problems on reading tendencies. In this research, which was performed on a design of case study a purposed sample was created in order to reveal the cases of the reasons for the problems. In order to create the purposed sample, a study of detection was performed in the primary schools in the city center of Uşak, central villages and counties. As a result of this detection 19 students, who have been given hyperactive health certificates by the health institutions, were reached. The opinions of the teachers and parental guardians of hyperactive students were also received. In this research, it was determined that all students who experienced problems concentrating on any activity or reading, had those problems due to their hyperactive character and despotism that they are exposed to. Those students have a problem being accepted by their families and environment. According to the interviews performed; it was concluded that in cases where hyperactive students are accepted by their teacher, both classmates and parental guardians accept the hyperactive student as well. It was found out that those hyperactive students accepted by their teachers and friends gave up reactive behaviors and their reading tendencies increased
THE EFFECT OF PROBLEMS OF THE HYPERACTIVE STUDENTS IN LEARNING-TEACHING PROCESS ON READING TENDENCIES