Kastamonu'da dini hayat - Korkmaz, Halime (My University, 2020)
Din, insanlık tarihi kadar eski bir olgudur. İlk insandan günümüze kadar her toplumda farklı şekillerde din olgusuna rastlanır. Din, toplumu etkilerken toplum da din üzerinde etkiye sahiptir. Kastamonu’da Dini Hayat adlı bu çalışmada, şehrin dini hayatı ele alınmıştır.Bu araştırma, Kastamonu şehir merkezinde yaşayan 18 yaş üzeri bireylerin dini hayatını sosyolojik olarak incelemektedir. Araştırmanın teorik kısmının modeli dokümantasyon tekniğiyle; uygulamalı kısmının modeli ise anket tekniğiyle kurulmuş olup veriler SPSS programıyla değerlendirilmiştir.Araştırma giriş, üç bölüm ve sonuçtan meydana gelmektedir. Giriş kısmında araştırmanın konusu, amacı, hipotezleri, yöntemi, evren ve örneklemi, bilgi toplama formunun hazırlanması-dağıtılması ve toplanması ele alınmıştır Birinci bölümde; Kastamonu’nun adı, tarihi, jeopolitik konumu, nüfusu, ekonomisi, kültür ve turizmi, iç göç hareketleri, dini hayatını meydana getiren unsurlar incelenmiştir. İkinci bölümde; dini tanımlamanın zorluğu/ klasik sosyologlardan günümüze sosyolojide din, modern teorilerde din, dinin sosyal fonksiyonları, dindarlık, dindarlığın boyutları, dindarlık tipolojileri, Tanzimat Fermanı’ndan günümüze Türkiye’nin dini hafızasına giriş yer almıştır. Üçüncü bölümde; alan araştırmasından elde edilen veriler analiz edilerek Kastamonu’daki dini hayat tespit edilmeye çalışılmıştır. Sonuç kısmında ise araştırmanın bulgularının değerlendirilip hipotezlerin doğrulanıp-doğrulanmadığı üzerinde durulmuştur.

Religion is a phenomenon as old as human history. The phenomenon of religion is seen in different ways in every society from the first man to the present day. While religion affects society, society also affects religion. In this study titled Religious Life in Kastamonu, the religious life of the city is discussed.This research sociologically examines the religious life of individuals over the age of 18 living in the city center of Kastamonu. The model of the theoretical part of the research was formed with the documentation technique, while the model of the applied part was formed with the survey technique, and the data were evaluated with the SPSS program.The research consists of an introduction, three sections, and a conclusion. In the part of introduction part, the subject, purpose, hypotheses, method, target population and sample of the research, preparation-distribution and collection of the information collection form are discussed. In the first section, the name, history, geopolitical position, population, economy, culture and tourism, internal migration movements and the elements that make up the religious life of Kastamonu are examined. In the second section; the difficulty of describing religion/ religion in sociology from the classical sociologists to the present day, religion in modern theories, social functions of religion, religiosity, the dimensions of religiosity and religiosity typologies, introduction to religious memory of Turkey from the Imperial Edict of Reorganisation are included. In the third section; the data obtained from the field research, and the religious life in Kastamonu is tried to be determined. In the part of conclusion, the findings of the research are evaluated and whether the hypotheses are verified or not is emphasized.
Keywords: Anket; Din; Din Sosyolojisi; Dindarlık; Dini Hayat; Dini yaşam; Evliyalar Haftası; Kastamonu; Kastamonu (Turkey); Kastamonu (Türkiye); Religion; Religiosity; Religious life; Sociology; Sociology of Religion; Sosyoloji; SPSS; Survey; Week of the Muslim Saints