Rusçuklu Ali Fethi Efendi, hayatı, eserleri ve hilyesi - Şıra, Hüseyin (My University, 2008)
Rusçuklu Ali Fethi Efendi Hayatı, Eserleri ve Hilyesi Osmanlı imparatorluğu için 19. Asır büyük bir değişimin yaşandığı dönemdir. Bunda devlet adamlığı sıfatlarının yanında entelektüel birikimleriyle rol alan birçok mühim şahsın rolü vardır. İlmiye sınıfından olup dönemin değişen dinamikleriyle birlikte ortaya çıkan oluşumlarında yer alan Rusçuklu Ali Fethi Efendi şairliğinin yanı sıra kütüphaneciliğiyle de ön plana çıkmıştır. Kuşadalı İbrahim Halvetî’nin manevî terbiyesiyle olgunlaşan Rusçuklu bu durumu eserlerine aksettirmiştir. Tasavvufî bir neşve ile kaleme aldığı şiirleri de vardır. Mürettep bir divanı olmayan Ali Fethi Efendi’nin manzum ve mensur bir tarzda yazdığı Milâd-ı Muhammediyye-i Hâkâniyye-i Fethiyye-i Sultâniyye isimli eserinde Peygamber Efendimiz için yazmış olduğu lirik manzumeleri yer alır. Bu çalışmada Rusçuklu Ali fethi Efendi, hayatı, eserleri ve hilyesi incelenmiştir. Ayrıca hilyenin transkripsiyonlu metniyle birlikte tıpkıbasımı verilmiştir. Rusçuklu Ali Fethi Efendi 2) Milâd-ı Muhammediyye-i Hâkâniyye-i Fethiyye-i Sultâniyye(Hilye-i Sultânî)3) Halvetîlik 4) Hilye

Life of Ali Fethi Efendi from Rusçuk, His Works and Hilye 19. century is an era which has a big changing for Ottoman Empire. Intellectual statesmen had a big role in this changing. Ali Fethi Efendi from Rusçuk who took part in several processes implementing come into prominence with not only librarian but also being a poet. Ali Fethi Efendi who became mature with spirtual bringing up of İbrahim Halvetî from Kuşada showed his spirtual property in his works. Also he has got mistical poetry. He hasn’t got ordered collection. Milâd-ı Muhammediyye-i Hâkâniyye-i Fethiyye-i Sultâniyye which was written as verse and prose included lirical text for The Prophet Muhammed. This research is included the biography of Ali Fethi Efendi from Rusçuk, his works, his hilye and it’s original copy with text verification. Key words: 1) Rusçuklu Ali Fethi Efendi 2) Milâd-ı Muhammediyye-i Hâkâniyye-i Fethiyye-i Sultâniyye(Hilye-i Sultânî) 3) Halvetîlik 4) Hilye
Keywords: Biyografi; Din; İslam Tarihi