Maternal sigara maruziyetinin yenidoğan antropometrik ölçümlere ve işitme fonksiyonu üzerine etkisi - Öztoprak, Bahar (My University, 2019)
Amaç: Maternal sigara maruziyetinin yenidoğan antropometrik ölçümleri ve yenidoğan işitme fonksiyonu üzerindeki etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır.Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel bir çalışmadır. 01.06.2018-01.12.2018 Tarihler arasında 150 anne ve miadında yenidoğan çalışma kapsamında incelenmiştir. Doğum sonu sosyo-demografik veriler, antropometrik ölçümler ve işitme tarama testi sonuçları maternal sigara maruziyetine göre değerlendirilmiştir. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir.Bulgular: Maternal sigara maruziyeti olmayan bebeklerinin doğum ağırlığı ortalaması 3571,62 ± 399,19 gr, boy ortalaması 50.86 ± 1.54 cm, baş çevresi ortalaması 35.20 ± 1.01cm dir. Maternal sigara maruziyeti olan bebeklerin doğum ağırlığı ortalaması 3164,76 ± 375,72 gr, boy ortalaması 49.25 ± 1.92 cm, baş çevresi ortalaması 34.31 ± 1.35 cm’dir. Gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.001). Bebeklere yapılan işitme taramasında %90,7 bebek birinci basamak test değerlendirmesinden geçmiş olup %9,3’ü kalmıştır. İşitme testinden kalan bebeklerin annelerinin %71,4’ü gebelikte sigara kullanmış, %28,6’sı sigara kullanmamıştır.Sonuçlar: Maternal sigara maruziyetinin yenidoğan antropometrik ölçümlerinde olumsuz etkisi saptanmıştır. Maternal sigara maruziyeti ve yenidoğan işitme tarama testi arasında anlamlı düzeyde ilişki bulunamamıştır.

Objective: The aim of this study was to investigate the effects of maternal smoking exposure on neonatal anthropometric measurements and neonatal hearing function.Materials and Methods: A descriptive study. Between the dates of 01.06.2018-01.12.2018, 150 mothers and term neonates were examined within the scope of the study. Postpartum socio-demographic data, anthropometric measurements and hearing screening test results were evaluated according to maternal cigarette exposure. Statistical significance was accepted as p <0.05.Findings: The mean birth weight of the babies without maternal smoking exposure was 3571.62 ± 399.19 g, mean height was 50.86 ± 1.54 cm and head circumference was 35.20 ± 1.01 cm. The mean birth weight of the babies with maternal cigarette exposure was 3164.76 ± 375.72 g, the mean height was 49.25 ± 1.92 cm, and the head circumference was 34.31 ± 1.35 cm. The difference between the groups was statistically significant (p <0.001). 90.7% of the infants who passed the first-line test were included in the hearing screening for babies and 9.3% remained. 71.4% of the mothers of the babies who were left out of the hearing test smoked during pregnancy and 28.6% were non-smokers.Conclusions: Maternal smoking exposure has a negative effect on neonatal anthropometric measurements. No significant relationship was found between maternal cigarette exposure and neonatal hearing screening test.
Keywords: gebelik Newborn; Health; Hearing Screening; işitme taraması; Pregnancy; Sağlık; sigara; smoke; yenidoğan