Safra yolları obstrüksiyonlarının tanısında “Half- fourier acquisition single- shot turbo spin- echo” (HASTE) ve 2D “Fast spin- echo” (FSE) manyetik rezonans kolanjiopankreotografi (MRCP) sekanslarının karşılaştırılması - Pekesin, Ayşe Gül Ayfer (My University, 2000)
3. ÖZET Giriş: Safra yolu obstrüksiyonunun değerlendirilmesinde gold standart endoskopik retrograt kolanjiopankreotografi (ERCP) ve perkütan transhepatik kolanjiografi (PTK) dır. Ultrasonografi (USG) ve bilgisayarlı tomografi (BT) ilk başvurulan tanı yöntemleridir. Manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ise son yıllarda gösterdiği büyük gelişme ile bu alanda USG'nin yerini alır hale gelmiştir. ERCP ve PTK invaziv yöntemler olup başarısızlıkları ve advers etkileri nedeniyle invaziv olmayan alternatifleri aranmış ve manyetik rezonans kolanjiopankreotografigrafi (MRCP) ortaya çıkmıştır. Bu çalışmamızda MRCP'de kullanılan MRG sekansları olarak half-Fourier acquisition single-shot turbo spin-echo (HASTE) sekansı ile fast spin-echo sekansını artifaktlar, safra yollarının ve varsa obstrüksiyon yeri ve sebeplerinin görüntülenebilmeleri açısından karşılaştırdık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 15 olgu yer aldı. Olguların 7'si erkek (%47), 8'i kadındı (%53). Yaşları 28-79 arasında olup ortalama 54,5 idi. Kesin tanılar ERCP, operasyon, Klinik izlem ve diğer laboratuar ve görüntüleme yöntemleri ile konuldu. MRCP incelemeleri 1.5 T MRG cihazı ile yapıldı (GE Signa HiSpeed, Milwaukee). Çalışmada body phased array koili kullanıldı. Bulgular: Olguların 5'i normal olarak değerlendirildi. Dört olguda distal koledok taşı, 2 olguda pankreas başı tümörü, 2 olguda Klatskin tümörü, 1 olguda Ampulla Vateri tümörü, 1 olguda postoperatif benign darlık saptandı. Safra yolu obstrüksiyonunda her iki sekans için de duyarlılık % 80, özgüllük %100; koledok taşları için duyarlılık ve özgüllük %100, malign obstrüksiyon için duyarlılık %80, özgüllük % 100 olarak bulundu. Doğruluk oranı her iki sekans için de % 87 olarak bulunmuş oldu. Sonuç: Safra yollarının, obstrüksiyon yeri ve sebeplerinin görüntülenmesinde her iki sekans arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Ancak artifaktlar açısından her iki sekans arasında fark mevcut idi. HASTE sekansı daha kısa sürdüğü için FSE sekansına göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha az artifaktlı bulundu. Böylece HASTE sekansını daha az artifaktlı olduğu için MRCP sekansı olarak önermeyi uygun bulduk. 4.

Introduction: Gold standart for the evaluation of biliary obstruction is endoscopic retrograde cholangiopancreotography (ERCP) and percutan transhepatic cholangiography (PTC). Ultrasonography (US) and computerized tomography (CT) are the primary radiologic modalities. Magnetic resonance imaging (MRI), with its rapid development, is becoming the first choice instead of US. Because of the ERCP and PTC are invazive and their adverse effects, noninvazive alternatives were searched and magnetic resonance cholangiopancreotography (MRCP) was presented. In this study, we compare half-Fourier acquisition single-shot turbo spin-echo (HASTE) and fast spin-echo (FSE) sequences, for their artifacts, visualization of the biliary segments and detection of obstruction cause and localizations , as a MRCP sequence. Material and method: We studied 15 patients. Seven of them were male (47%) and 8 of them were female (53%). The age range of the patients is 28-79 (mean 54,5). Clinical diagnoses were made by ERCP, surgery, follow-up and other radiologic and laboratory tests. We used a 1,5 T MR unit (GE Signa HiSpeed, Milwaukee). We also used a body phased array coil. Results: Five of the patients were normal. We found distal choledoc stone in 4 patients, pancreatic head cancer in 2 patients, Klatskin tumor in 2 patients, ampullary tumor in 1 patient and benign postoperative stricture in 1 patient. We found sensitivity 80%, spesificity %100 for each sequence for the detection of biliary obstruction. We also found sensitivity and spesificity 100% for the biliary stones and sensitivity 80%, spesificity 100% for the malign obstruction. Overall accuracy was 87% for each sequence. We didn't find any difference between two sequences for the visualization of the biliary tree, detection of obstruction localizations and causes. But there were statistically significant difference for the artifacts. HASTE sequence, because of its short scan times, produced less artifacts. So, we offer HASTE sequence as a MRCP seguence. 5. KISALTMALAR VE SİMGELER
Keywords: RADYOLOJİ_TIBBİ