Dindar bireylerde yeni maneviyat yönelimleri : Nitel bir araştırma - Acar, Nesrin (My University, 2023)
Çeşitli etkenlerle maneviyat kavramının dönüşen anlamı Yeni Manevi Oluşumların ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır. Theta healing, biyoenerji, NLP, enerji şifacılığı ve holistik şifa gibi çeşitli isimler ve roller alan yeni maneviyat oluşumlarının birleştiği nokta maneviyattan beslenen bir temele sahip olmaları ve her birinin yoga ve meditasyon pratiklerini yerine getiriyor olmalarıdır. Dindar bireyler neden yeni maneviyat arayışlarına/ spiritüel uygulamalara yönelmektedir ve din ile yeni manevi oluşumları ve ritüelleri nasıl ilişkilendiriyorlar? sorusu araştırmanın çıkış noktası ve temel problemi olmuştur. Bu araştırma, modernleşme, sekülerleşme ve bireyselleşme gibi farklı etkenlere bağlı olarak maneviyatı algılama biçimlerinin değişimini ve bu değişimin bir parçası olarak ortaya çıkan yeni manevi oluşumları konu almaktır. Bu çalışmanın amacı, dindar bireylerin yeni maneviyat oluşumlarına yönelim sebebini anlamak ve ritüel tecrübelerini ortaya koymaktır. Ayrıca bu araştırma, araştırmaya dahil olan dindar bireylerin maneviyat alanına yaklaşımını ve maneviyat algılarıyla dindarlık algılarını nasıl bağdaştırdıklarını; dini pratikler ve uyguladıkları yoga ve meditasyon arasında nasıl bir ilişki kurduklarını incelemektedir. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu çalışmada, 17 katılımcıyla yarı-yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Ayrıca gözlem tekniği kullanılmış; araştırmacı yeni manevi oluşumlarla ilgili çalışma yapan 3 farklı grubun uygulamalarına katılmıştır. Görüşme ve gözlem sonucunda toplanan veriler MAXQDA programında analiz edilmiştir. Araştırmada, dindar bireylerin yeni manevi oluşumların sunduğu duygusal, bedensel ve sosyal katkılar gibi nedenlerle bu uygulamalara yöneldiği açığa çıkmıştır. Bununla birlikte araştırmaya dahil olan dindar bireylerin uyguladıkları dini pratiklerle yoga ve meditasyonu uyumlu buldukları görülmüştür. Ayrıca katılımcıların din ve maneviyatı bir ve aynı olarak değerlendirdikleri ve yeni maneviyatlara katılımla birlikte söz konusu dindar bireylerin din ve maneviyat algısının yeniden şekillendiği ortaya çıkmıştır.

The changing meaning of the concept of spirituality due to various factors has paved the way for the emergence of New Spiritual Orientations. New spiritual formations with different names and roles such as Theta Healing, Bioenergy, NLP, Energy Healing, and Holistic Healing have in common that they have a foundation nourished by spirituality and that each of them practices yoga and meditation. The starting point and main problem of the research is, Why do religious individuals turn to new spirituality searches and spiritual practices, and how do they associate religion with new spiritual orientations and rituals? The aim of this study is to understand the reasons why religious individuals turn to new spiritual orientations and to reveal their ritual experiences. In addition, this research examines how the religious individuals in the study approach the field of spirituality and how they reconcile their perceptions of spirituality with their perceptions of religiosity. In particular, it seeks to understand how religious individuals relate their religious practices to the yoga and meditation they practice. In this study, where the qualitative research method was used, in-depth interviews were conducted with 17 participants in accordance with the objectives and criteria of the research. Additionally, observational techniques were used. For this purpose, we participated in the practices of three different groups working on new spiritual formations. The data collected as a result of the interviews and observations were analyzed in the MAXQDA program. The research revealed that religious individuals turn to these practices for reasons such as the emotional, physical, and social contributions offered by new spiritual formations. In addition, it was observed that the religious individuals included in the research reconcile yoga and meditation with their religious practices. It was found that the participants viewed religion and spirituality as one and the same, and that participation in new spiritualities reshaped these religious individulas' perceptions of religion and spirituality.
Keywords: Din; Din ve sosyoloji; Energy Healing; Enerji Şifacılığı; Maneviyat; Meditasyon Spirituality; Meditation; New Spirituality; Religion; Religion and sociology; Yeni Maneviyatlar; Yoga