Yüzücülerde miyofasyal gevşeme tekniği ile uygulanan farklı ısınma egzersiz modellerinin ayak bileği esnekliğine ve yüzme performansına olan akut etkilerinin karşılaştırılması - Mersin, Hacer Tuba (My University, 2022)
Amaç: Köpük silindir, kendi başına uygulanan miyofasyal gevşeme (SMR) yöntemlerinden biri olup, sıklıkla eklem hareket açıklığını arttırmak için kullanılmaktadır. Ancak özellikle yüzücülerde farklı SMR egzersizlerden oluşan kara ısınma modellerinin sudaki performansa olan akut etkilerini inceleyen araştırmalar sınırlıdır. Bu yaklaşımla araştırmamızda, ısınma evresinde kullanılan farklı SMR aletlerinin (titreşimli ve titreşimsiz köpük silindir) 11-12 yaş grubu yüzücülerde ayak bileği aktif eklem hareket açıklığına ve alt ekstremite yüzme performans bileşenlerine olan akut etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya yarışmacı düzeyinde 19 sağlıklı kız yüzücü (yaş/ yıl:11,07±11,42) alındı. Tüm katılımcıların testleri 3 farklı günde tamamlandı. Ayak bileği dorsal ve plantar fleksiyon eklem hareket açıklığı (derece-Kinovea 0.9.5 yazılımı), 25m-50m alt ekstremite yüzme performans bileşenleri (ayak vuruş süresi, hızı ve sayısı) video kamera ile kaydedilerek analiz edildi. Ayrıca sporculara; a) sadece kara ve su ısınması; randomize olarak farklı günlerde kara ve su ısınmasının ardından b) titreşimli (hız-1800R) ve c) titreşimsiz köpük silindir (Livepro-LP8236) ile 3 farklı ısınma modeli uygulatıldı. Köpük silindir egzersizleri (4 setx30sn;10sn dinlenme) m.Quadriceps Femoris, m.Gluteus Maximus, m.Hamstrings, m.Triceps Surea-(Calf) ve Plantar Fasya’ya uygulandı. Veriler Shapiro-Wilk testi, Friedman testi, etki büyüklüğü ve Spearman korelasyon analizleriyle değerlendirildi. Bulgular: Kullandığımız egzersiz modellerinin hiçbirinin alt ekstremite yüzme performans bileşenlerinde ve ayak bileği eklem hareket açıklıklarının artışında akut bir etkisi yoktur (p>0,05). Sonuç: Kara ve su ısınmasının yanı sıra, farklı SMR aletlerinin ayak bileği esnekliğini ve alt ekstremite yüzme performans bileşenlerini arttırmada, birinin diğerinden üstün olmadığı belirlendi. Uyguladığımız egzersizler performansta bir artış sağlamamasına rağmen, yüzme antrenmanlarında kısa mesafe ayak vuruş çalışmaları öncesinde, alternatif bir ısınma modeli olarak kullanılabilir.

Objective: Foam rolling is a self-myofascial release technique that is commonly used to improve range of motion. However, insufficient research investigates the acute effects of using the foam roller on soft tissue extensibility and muscular performance in young age group athletes. Studies examining the acute effects of land warm-up models consisting of different SMR exercises on performance in the water, especially in swimmers, are limited. Therefore, this study aims to compare the acute effects of different models of SMR (non-vibrating and vibrating foam roller) used in the warm-up phase on active ankle dorsiflexion range of motion and lower extremity swimming performance components of 11-12-year-old swimmers. Material and Methods: Nineteen healthy girl swimmers (age/ year:11.07±11.42) at the competitor level were included in the study. All participants’ ankle active joint range of motion in dorsal and plantar flexion (degree-Kinovea 0.9.5 application) and 25m-50m lower extremity swimming performance components (swimming time, foot strike speed, and foot kicking number) of all participants were recorded and measured with a video camera on 3 different test days. In addition, 3 different warm-up models were applied to the athletes. a) only land and water warm-up; after the land and water warm-up on different days randomly, 3 different warming models were applied with b) vibration foam roller (speed-1800R) and c) non-vibration foam roller (Livepro-LP8236). Foam roller exercises (4 sets, 30 seconds each, rest 10 seconds), were applied to m.Quadriceps Femoris, m.Gluteus Maximus, m.Hamstrings, m.Triceps Surea-(Calf) and Plantar Fascia respectively. In the data evaluation, the Shapiro-Wilk, Friedman test, effect size and Spearman correlation analysis was used to determine the relationships between parameters. Results: The exercise models which used in the study did not make any difference in lower extremity swimming performance components and ankle range of motion (p>0.05). Conclusion: In addition to land and water warm-up, it was determined that different models of SMR were not superior to the other in increasing ankle flexibility and lower extremity swimming performance components. Although the exercises applied do not provide an increase in performance, they can be used as an alternative warm-up model before short distance kicking exercises in swimming training.
Keywords: ayak vuruş hızı; flutter kick speed; Köpük silindir; Öğrenim ve öğretim; self miyofasyal; self myofascial; Spor; Sports; Study and teaching; Swimmers; swimming; yüzme Foam roller; Yüzücüler