Kazım Karabekir” in eğitimle ilgili eserlerinin din eğitimi açısından değerlendirilmesi - Uçkan, Ayşe (My University, 2000)
Kâzım Karabekir'in Eğitimle İlgili Eserlerinin Din Eğitimi Açısından Değerlendirilmesi başlıklı tez üç bölümden oluşmaktadır. Girişten sonraki zım Karabekir'in Hayatı ve Eserleridir. Kısaca hayatından bahsedildikten sonra , aynı bölümde, Karabekir'in yaşadığı dönemin , eğitim açısından değerlendirilmesi yapılmış , ardından , O'nun eğitimci kişiliği tanıtılmaya çalışılmıştır. Birinci bölümün ikinci başlığı olan Eserleri kısmında da , önce Karabekir'in eğitimle ilgili dört eseri ; Çocuk Davamız , Çocuklara Öğütlerim , Memleketimin Evlatlarına Şarkılı İbret ve Talim ve Terbiye Hakkında Anahatlar tanıtılmıştır. Askerî ve siyasî alanda bir çok eser yazan Kâzım Karabekir'in bu eserleri , ismen verilmiştir. İkinci bölümün başlığı, Kâzım Karabekir'in Eğitimle İlgili Eserlerinin Eğitim-Öğretim Açısından İncelenmesidir. İki ana başlıktan oluşmuştur. Birincisi Kâzım Karabekir'e Göre Eğitim-Öğretimde Hedef, İlke ve Yöntemlerdir. Burada iktisat, milliyetçilik , iş ilkesi, bütünlük ilkesi ve gezi-gözlem metodu incelenmiştir. İkinci başlık; Kâzım Karabekir'in Eserlerinde Eğitimin Bölümleridir. Önce o dönemde yaşayan eğitimcilerin terbiye tasniflerinden söz edilmiş sonra Kâzım Karabekir'in eserlerinden çıkarılabilecek eğitim bölümleri incelenmiştir. Bunlar, ruh, fikir, beden, müzik, din ve ahlak eğitimi bölümleridir. Konular hem Kâzım Karabekir cephesinden , hem de batılı ve Türk eğitimciler cephesinden ele alınmıştır. Üçüncü bölümün adı, Kâzım Karabekir'in Din Eğitimine Ait Görüşleri dir. Burada da, O'nun dine bakışı kısaca verilip , Din ve Ahlak Eğitimine ait altbaşlıklar sıralanmıştır. Bunlar , batıl inançlarla , kötü huy, kötü davranış ve kötü alışkanlıklarla mücadele, Beden ve çevre temizliği, dua ve ibadet, dînî ve ahlaki tavsiyelerdir. Toplu değerlendirme sonuç bölümünde yapılmıştır.

Evaliation of Kazım Karabekir's books about education in terms of religious educationtitled thesis is consist of three parts. The first part after introduction is Kazım Karabekir's Life and His Books . In this part shortly written about his life, after that his time was evaluatid about education, then made known his personality about education. The second title of the first part is his books. Under this title Karabekir's four books about education which are Çocuk Davamız( Hawing child struggle), Çocuklara Öğütlerim (My advices for children), Memleketimin Evlatlarına Şarkılı İbret ( Education by singing to country's Youngesters) and Talim ve Terbiye Hakkında Anahatlar ( Basic Features of morality and exercises) were in trocuded. Names of his many books about politic and army were given in this part. The title of second part is Evaluation of Kazım Karabekir's books about education in terms of Education Giving courses It consists of two main parts. The first one is According to the Kazım Karabekir torgets, principle, and styles in Education İn this part economy, nationality, wark rules, and rescarch systems were analyzed. The second title is In Kazım Karabekir's books Parts of Education. Firstly The style of education in his time was evaluated , then his works analyzed and parts of education wire written .Thise parts are spirit, thought, body, music , religion and morality. The name of third part is Kazım Karabekir's thoughts about Religious Education. In this his perspektives about religion was shortly given and subtitles about Education of religion and moralty were written. These sub titles are bad behavior bad action, struggle against bad behaviors, pray and its ac tivities , religious and moral advices. General evaluation was made in the conclusion part.
Keywords: anı; Biyografi; Din eğitimi-Türkiye; Kamu yöneticileri ve askeri kişiler; Karabekir, Kazım, 1982-1948-Görüşleri; Toplumsal bilimlerdeki kişiler