Sanat Yaratıcılık Bağlamında İnsan ve Yaratma Güdüsü - (:unkn) unknown (My University, 2013)
İnsanoğlu dünyada belirmeye başladığı andan itibaren yaratıcılık onun yaşamının vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Doğanın sınırlayıcı ve belirleyici baskısı altında yaşayan insanoğlu, medeni özellikler göstermeye başladığı anda; yani henüz açlık, hastalık ve soğukla boğuştuğu bu dönemde yaratıcılığını öncelikle doğaya karşı başa çıkma yöntemi olarak kullanmıştır. Bu bağlamda insanın, ait olmaya çabala- dığı yeryüzünde, kendine bir yer arayışının sonucu olarak karşımıza çıkan yaratıcılık, onun sadece mad- deyi şekillendirdiği bir etkinlikle sınırlı kalmamış; yapabilirliğini hissettiği andan itibaren bu özelliğini sanatsal olana yönlendirmiştir. Ve böylece atalarımızın alet yaparak ortaya çıkardığı yaratıcılık genetik bir miras olarak bizlere kadar ulaşmıştır. Sanatsal bağlamda üretenin sanatçı; üretilenin de sanat eseri olarak değerlendirilme ölçütleri bu çalışmanın dışında tutulmuştur. Tartışmak istediğimiz, sanat eseri üretmenin ilahi bir gücün bahşedilmesinin bir sonucu olmadığı, aksine her insanın doğasında var olan potansiyel olduğudur. Konu bu temel üzerinden ele alınarak, sanat, yaratıcılık, insan ve yaratma dürtüsü irdelenmiştir.

Creativity has been an indispensable part of humans life since the moment they first appeared on earth. When people who lived under the limiting and determining pressure of nature began to show civilized characteristics; in other words during the period when they were only fighting against hunger, diseases and cold, they used their creativity primarily as a method of coping with nature. In this context, creativity which came into being as a result of mankind s struggle with nature to which they were striving to belong wasn t limited to just an activity of forming the matter. As soon as they felt that they could perform it, people directed this ability to the artistic field. And thereby we have genetically inherited creativity which our ancestors materialized by producing tools. In the artistic sense the evaluation criteria that a producer is an artist and a produced material is a work of art are left outside this study. What we want to discuss is the assumption that artistic creativity is not a divinely bestowed gift; on the contrary, it is a potential which exists in human nature. Within the perspective of this argument art, creativity, human and motive for creativity have been analyzed.
Art Creativity and Creation in the Context of Human Motive
Keywords: Sanat; Tarih; Felsefe