İletişim ve kültür endüstrilerine anlık katılımlar - Çam, Aydın (My University, 2012)
Neoliberal Küreselleşme, Tüketim Toplumu, Sosyal Medya Reklamcılığı, Sosyal İletişim Ağları ÖZET “İLETİŞİM ve KÜLTÜR ENDÜSTRİLERİNE ANLIK KATILIMLAR” Bu çalışma küresel sayısal ağ üzerinde gerçekleşen iletişim ve kültür etkinliklerine kullanıcıların katılımlarını neoliberal küreselleşme ve tüketim toplumu kuramları bağlamında ele almaktadır. Çalışmanın temel iddiası küresel sayısal ağın ortaya çıktığı dönemde vaat ettiği “demokratik katılım”, “bilgi kaynaklarına erişim”, “kamusal alanın oluşturması” gibi olguların artık geride kaldığı, hızlı ve anlık katılımın ön planda olduğu bir katılımın gerçekleştiğidir. Bu şekildeki bir katılım ise neoliberal küresel kapitalist sistemin ve tüketim toplumunun ideallerine uygundur. Küresel sayısal ağın kullanıcıları giderek ticari etkinlikler için birer enformasyon kaynağına ve veritabanına dönüşmektedir. Neoliberal dönüşümün, küreselleşmenin, hızlı kapitalizmin ve reklam endüstrisinin etkisi altında şekillenen sayısal kültür günden güne sadece anlık ve gelip geçici paylaşımların gerçekleştiği bir kültür haline gelmektedir. Küresel sayısal ağ üzerinde gerçekleştirilen reklamcılık etkinlikleri sözü geçen dönüşüm konusunda önemli ipuçları sağlamaktadır. Çünkü bu ağ üzerinden gerçekleştirilmekte olan reklamcılık etkinlikleri hızlı kapitalist ekonomik sistemle entegrasyonu sağlanmış, ivmelenmiş ve eşgüdümünü kaybetmiş, gözetlenen ve denetlenen, bu sayede de sürekli olarak yenilenen toplumsal yapıya son derece uygun bir şekilde sürdürülmektedir. Sosyal iletişim ağları üzerinde etkin olan iletişim ve kültür endüstrilerinin mikro örneği olarak online reklamcılık günümüzün ekonomik, politik, toplumsal ve kültürel yapısına son derece uyumlu şekilde etkinliklerde bulunmaktadır ve bu bakımdan online reklamcılık etkinliklerini incelemek toplumsal yapı hakkında da önemli ipuçları sağlayabilir. İşte bu çalışma da, sözü geçen kültürel dönüşümün izini küresel sayısal ağ üzerinde gerçekleştirilen reklamcılık etkinliklerinde sürmektedir. Neoliberal Globalization, Consumer Society, Social Media Advertising, Social Networking Sites

“MOMENTAL PARTICIPATIONS in COMMUNICATION and CULTURAL INDUSTRIES” This study discusses the user participation to communication and culture activities that occur on the global digital network, in the context of theories on neoliberal globalization and consumer society. The main argument of the study is that initially promised phenomena of the digital network such as “democratic participation”, “access to information sources”, and “creation of public sphere” are no more valid, fast and momental participation is occurring instead. This type of participation fits to ideals of neoliberal globalized system and consumer society. Users of global digital network transform to a source of information for commercial activities and database. Digital culture being shaped under the effect of neoliberal transformation, globalization, fast capitalism, and advertisement industry, become day-by-day culture including only momental and temporary sharing. Advertisement activities occurring on the global digital network provides important clues regarding the aforesaid transformation. Because, these advertisement activities are carried out in a way perfectly matching the social structure, which is integrated to the fast capitalist economic system, accelerated and non-coordinated, under surveillance and controlled, and thus being continuously renewed. Online advertisement as being a micro example of communication and cultural industries effective on social communication networks, engage in activities that are perfectly compatible with today’s economic, political, social, and cultural structure. Analysing online advertisement would therefore provide important clues about contemporary social structure. This study consequently traces abovementioned cultural transformation through advertisement activities occurring on the global digital network.
Keywords: İletişim Ağları; Neoliberal Küreselleşme; Sosyal Medya; Tüketim Toplumu