Kamusal sermayeli katılım bankalarının bankacılık sektörü içerisindeki yeri ve kamu katılım bankalarında hizmet kalitesinin ölçülmesine yönelik bir araştırma - Güngör, Mehmet Yusuf (My University, 2018)
Gelişen dünya ekonomisi beraberinde bankacılık faaliyetlerinin de gelişmesini ve büyümesini sağlamıştır. Dünyada faizsiz bankacılık ya da İslami bankacılık adıyla ifade edilen katılım bankaları; coğrafi konum ve dini hassasiyetler gereği ülkemizde son 30-40 yıldır varlığını sürdürmekte olan bir bankacılık türüdür. Atıl fonların sisteme kazandırılması ve İslam coğrafyasındaki sermaye fazlasının ülke ekonomisine kazandırılmasını sağlamak adına faaliyette bulunan katılım bankaları, son zamanlarda devletin de desteğiyle birlikte bankacılık sektöründe önemli bir konuma sahip olmuştur. Pazar payları %5 civarında olan katılım bankalarının 2023 hedefi %15’lik paya sahip olmaktır. 2017 sonu itibarıyla sektörde 3 adet özel sermayeli, 2 adet ise kamusal sermayeli katılım bankası faaliyette bulunmaktadır. Devlet desteğinin de etkisiyle birlikte katılım bankalarının hizmet kalitesinde meydana gelecek etkiler katılım bankalarının hedeflerine ulaşmasına önemli derecede katkıda bulunacaktır.

The developing world economy has provided the growth of banking activities. Participation banks expressed in the name of interest-free banking or Islamic banking in the world; geographical location and religious sensitivities in the last 30 to 40 years in our country is a type of banking continues to exist. The participation banks, which have been active in bringing idle funds into the system and bringing the capital surplus of Islamic geography to the economy of the country, have recently gained an important position in the banking sector with the support of the state. The target of 2023 of participation banks whose market shares are around 5% is to have a 15% share. By the end of 2017, there are 3 private banks and 2 public banks in the sector. The impact of the state support as well as the impact on the quality of service of the participation banks, will make a significant contribution to the achievement of the objectives of the participation banks.
Keywords: Bankacılık; Bankalar ve bankacılık; Banking; Banks and banking; Faizsiz Finans; Interest-Free Finance; Kamusal Sermaye Participation Banking; Kâr Payı; Katılım Bankacılığı; Profit Share; State-Owned Capital; Turkey; Türkiye