Müfessir İsmail El-hiri ve el-kifaye Fi’t-tefsir adlı eseri - Esnemez, Hüseyin (My University, 2008)
“Müfessir İsmail el-Hiri ve El-Kifaye Fi’t-Tefsir Adlı Eseri” isimli bu çalışmada İsmail el-Hiri’nin hayatı, eserleri, tefsîri ayrıntılı olarak incelendi. Çalışma esnasında, Kur’ân-ı Kerîm, tefsîr, hadîs, lügat, tarih, biyografi kaynakları ve ansiklopedilerden yararlanıldı. Çalışmamız bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında araştırmanın önemi, metodu ve İsmail el-Hîrî’nin yetiştiği çevre hakkında bilgi verildi. Birinci bölümde İsmail el-Hîrî’nin hayatı, eserleri ve ilmî şahsiyeti incelendi. İkinci bölümde ise El-Kifâye Fi’t-Tefsîr çeşitli açılardan incelendi. Sonuç kısmında da çalışmadan elde edilen sonuçlar anlatıldı.

In My study whose name is “Müfessir İsmail el-Hiri ve El-Kifaye Fi’t-Tefsir” was studied İsmail el-Hiri’s life, books and tafsir’s detaily. During my studying benefited from Al-Qur'an, Tafsir, Hadith, Dictionary, History, Biography, and Encyclopedias. My study consisted of two parts and an introduction. It was given the information about the importance of the study and using method in the introduction. It was given information the place where İsmail el-Hiri brought up. In the first part İsmail el-Hiri’s life and his book and scientific personality was investigated. In the second part El-Kifaye Fi’t-Tefsir was investigated different ways. In consequence, the result of this study was told.
Keywords: İslam Dini; Tefsir