XVI - XVII. YÜZYILLARDA TONYA VE ÇEVRESİNDE İSKÂN BİRİMLERİ VE NÜFUS - (:unkn) unknown (My University, 2018)
“XVI. ve XVII. Yüzyıllarda Tonya ve Çevresinde İskân Birimleri ve Nüfus” adlımakalemizde bugünkü Tonya ilçesinin ilk yerleşim birimlerini oluşturan yerlerinneler olduğu, bu iskân birimlerinin ne zaman kurulduğu ve buralara yerleşen nüfusunne kadar olduğu Tapu Tahrir ve Avârız Defterlerine dayanılarak ortaya konulmayaçalışılmıştır. Ayrıca bölge ile ilgili yapılan çalışmalar da değerlendirilmiştir. Tonyave yakın çevresindeki nüfusun yükseliş ve düşüşüne neden olan olayların nelerolduğu tespite çalışılmıştır. İskân birimlerinde yaşayan halkın kişi ve baba adlarındanhareketle Çepni ve diğer Türkmen boylarıyla bir ilişkisinin olup olmadığıdeğerlendirmeye tabi tutulmuştur.

This paper aims to explore the first settlements in the town of modern Tonya, when these settlements were established, and the population at that time based on Land Registry and Avarız Books (a book of tax records). In addition, this study peruses research conducted about the region. It also reveals the reasons for decreases and increases in the population of Tonya and its districts. Finally, this study attempts to investigate if there were any relationships between the local people and the Chepni and other Turkic tribes based on the names of settlers and their fathers.
SETTLEMENT UNITS AND POPULATION IN AND AROUND TONYA DURING THE 16TH AND 17TH CENTURIES
Keywords: Coğrafya