Distraction chondroneogenesis on rabbit's ear cartilage - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Amaç: Distraksiyon, kemik defektlerinin onarımı için kullanılan, kemik grefti ya da flebi ameliyatlarına alternatif bir uygulamadır. Yeni bir donör alan kullanılmadan kemik hem enine hem de boyuna uzatılabilmektedir. Ameliyat süresi kısalmakta ve greft veya flep kaybı endişesi olmaksızın başarısızlık düşmektedir. Oysa kıkırdak defekti onarımında greft ya da flep uygulamasına alternatif olarak yeni kıkırdak oluşturacak bir distraksiyon yöntemi bilinmemektedir. Distraksiyon yöntemi ile kondroneogenezis oluşturulup oluşturulamayacağını araştırmak amacıyla bu deneysel çalışma planlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmada toplam 14 adet Yeni Zelanda tavşanı kullanıldı. Ardışık 3 adet tavşanda 0,50 mm/gün, 0,25 mm/gün ve günaşırı 0,25 mmlik distraksiyonlar yapıldı ve ideal distraksiyon hızının iki günde bir kez 0,25 mm olmasına karar verildi. İki ay boyunca gün aşırı 0,25 mm distraksiyon uygulandı ve toplam 7,5 mm yeni kıkırdak oluşması planlandı. Bulgular: Günaşırı 0,25 mm hızda distraksiyon yapılan hayvanlarda distraksiyon alanında düzenli yeni kıkırdak dokusu oluşumu izlendi. Sonuç: Bu deneysel çalışmada elde edilen bulgulara göre, avasküler kıkırdak dokusunun metabolizmasının yavaş olması, distraksiyon hızını ve ritmini etkilemektedir. Ancak distraksiyon yöntemiyle, perikondriumun rejenerasyon kapasitesinden de faydalanılarak, yeni ve düzenli kondrosit oluşturmak ve kıkırdağı uzatabilmek mümkündür.

ABSTRACT Objective: Application of distraction is an alternative to bone graft or flap operations for repairing bone defects. Bone can be extended in width and length without using a new donor area. Operation time is shortened and failures are reduced without any concern about graft or flap loss. However, there are no distraction methods known for generating new cartilage as an alternative to graft or flap applications in repairs of cartilage defects This experimental study was planned to determine whether or not chondroneogenesis can be obtained via application of distraction. Methods: Fourteen New Zealand rabbits were used in this study. Distractions at a rate of 0.50 mm/day, 0.25 mm/day and 0.25 mm on alternate days were applied on 3 rabbits consecutively and the ideal distraction rate was determined as 0.25 mm once every two days. On alternate days 0.25 mm of distraction was applied for two months aiming to generate 7.5 mm of new cartilage. Results: In the rabbits in which 0.25 mm of distraction on alternate days had been applied, regular new cartilage formation was observed. Conclusions: According to these findings, the slow metabolic rate of avascular cartilage tissue affects distraction rates and rhythms. However, by applying distraction and taking advantage of the regenerative capacity of the perichondrium, it is possible to generate new and regular chondrocytes and extend the cartilage.
Tavşan kulak kıkırdağında distraksiyon kondroneogenezis
Keywords: Genel ve Dahili Tıp