Peyami Safa’nın romanlarında idealist gençler ve ortak özellikleri - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Peyami Safa, bir fikir adamı olarak edebî eserlerinde ve fikir yazılarında gençlik ve gençlik meselelerine önemle değinmiştir. Ayrıca romanlarında genç şahıslara mühim bir yer vermiş ve çoğu romanında devrinin umumî atmosferine bağlı olarak olumlu ve olumsuz özellikler yüklediği genç şahısları kıyaslamıştır. Peyami Safa imzalı romanlarla sınırladığımız çalışmamızda olumlanan bazı genç roman şahıslarının fikirleri, eylemleri, yaşam biçimleri ve amaçları bakımından idealist olduklarını söylemek mümkündür. İdealist olarak nitelendirdiğimiz roman şahısları tek tek incelenmiş; bu şahısların eğitimleri, yetişme şartları, aile yapıları, kişisel özellikleri, inandıkları değerler, amaçları ve sosyal yaşamda karşılaştıkları sorunlar bakımından ekonomik, sosyal ve kültürel dünyalarında ortak ve benzer noktalara sahip oldukları tespit edilmiştir.

Peyami Safa emphasized the youth and problems of youth in both his literary and intellectual works through his observations and his artistic and intellectual capacity. In addition he included young individuals in his novels and compared the young people with positive and negative characteristics in relation with the public atmosphere during that time. It is possible to say that in terms of their ideas, actions, life styles and goals some young individuals we analyzed in this study through the novels of Peyami Safa are idealist individuals. The novel characters described as idealists have been analysed one by one and it
The idealist youth and their common characteristics in the novels of Peyami Safa