Türk Sosyal Güvenlik Hukukunda iş kazası ve meslek hastalığı bakımından işverenin yükümlülükleri ve sorumlulukları - Merttir, Reşat (My University, 2013)
TÜRK SOSYAL GÜVENLİK HUKUKUNDA İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞI BAKIMINDAN İŞVERENİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ VE SORUMLULUKLARI Sanayi devrimi ile gelişen teknoloji birçok sağlık ve güvenlik sorununun da ortaya çıkmasına neden olmuştur. Endüstride yeni üretim yöntemlerinin uygulanması, yeterli bir iş sağlığı ve güvenliği bilincinin oluşturulamaması, devletin denetim işlevini tam olarak yerine getirememesi, işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini almadan üretim faaliyetini ucuza mal etme çabaları, iş kazaları ile meslek hastalıklarının artmasına yol açmıştır. İş kazası ve meslek hastalığı oranlarının yüksekliği ülke ekonomisine iş gücü, üretim ve kazanç kaybı olarak yansımıştır. İş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için çalışan-işveren kesimleri ile devletin aktif işbirliğine ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği konusunda yürütülen çalışmalara rağmen iş kazaları ve meslek hastalıklarının henüz kabul edilebilir bir düzeye indirilemediğini istatistiklerden görmek mümkün. Bu bağlamda Sosyal Güvenlik Kurumunun 2009 yılı verilerine göre, günde 3 sigortalı hayatını kaybetmiş, 5 sigortalı da iş göremez hale gelmiştir. Ayrıca iş kazaları ve meslek hastalıkları özellikle maden, inşaat, ana metal ve imalat sanayi gibi sektörlerde meydana gelmiştir. Ülkemizin iş sağlığı ve güvenliği sorunlarının, ülkenin genel sosyo-ekonomik durumu, eğitim düzeyi, işsizlik ve kayıt dışı ekonomi gibi hususlarla doğrudan ilgili olduğu görülmüştür. Bu çalışma ile iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesi bakımından işverenin yerine getirmesi gereken yükümlülükler ile bu yükümlülüklerin aksatılması durumunda ortaya çıkan sorumluluklara yer verilmeye çalışılmıştır.

EMPLOYER'S OBLIGATIONS AND RESPONSIBILITIES OF WORK ACCIDENT AND OCCUPATIONAL DİSEASE IN TURKISH SOCIAL SECURITY LAW Developing technology in conjunction with the industrial revolution caused the emergence of many health and safety issues. The implementation of new production methods in industry, lack of an adequate awareness of occupational health and safety, failure of the state to fulfill its supervisory function, employers not to take measures for occupational health and safety for low-cost production caused an increase in work accidents and occupational diseases. High rates of work accidents and occupational diseases reflected as loss of labor force, production and earnings in economics. An active cooperation is needed for occupational health and safety among employers, employees and state. Despite, studies about occupational health and safety in our country, work accidents and occupational diseases rates are not at acceptable level and it is possible to observe this situation in statistical information. In this context, according to data of Social Security Institution in 2009, everyday 3 employees died and 5 employees have become unable to work. In addition, work accidents and occupational diseases especially occurred in mining, construction, manufacturing industry and basic metals sectors. It is observed that occupational health and safety problems in our country are related with socio-economic condition, educational level and unregistered employment. This study contains employer's obligations to prevent work accidents and occupational diseases and also responsibilities that arise in the case of failure of these obligations.
Keywords: Çalışma Ekonomisi; Hukuk; İş Hukuku; İş Kazası; Sosyal Güvenlik