Ferisiler'in inanç, ritüel, dindarlık örüntüleri - Doğu, Sevde (My University, 2022)
FERİSİLER’İN İNANÇ, RİTÜEL, DİNDARLIK ÖRÜNTÜLERİ MÖ. III ve MS. I. yüzyılları arasında Yahudilik içerisinde daha sonra erken dönem Yahudi mezhepleri olarak adlandırılacak önemli dini gruplar ve mezhepler varlık kazanmıştır. Bu dini grupların ve mezheplerin Yahudiliğin sistematikleşme süreci açısından önemli tarihlerde ortaya çıkmış olması, Yahudiliği var oldukları tarihlerden günümüze kadar etkilemiştir. Ancak bu etkilenim her dini grup ve mezhep için aynı oranda gerçekleşmemiştir. Ortaya çıkan bu dini grup ve mezheplerden bazısı, MS. I. yüzyılda tamamen tarih sahnesinden silinmiş, bazısı ise isim olarak kaybolmasına rağmen öğretisini farklı isimler altında sürdürmeyi başarmıştır. Öğretisini sürdüren söz konusu mezheplerden biri bu çalışmanın konusu olan ve Ferisilik olarak adlandırılan mezheptir. Çalışmanın amacı, Ferisiliğin kendini gelenek ve isim olarak dayandırdığı tarihsel arka planı, oluşturdukları inanç, ritüel ve dindarlık örüntülerini, dönemin sosyal yapısı içerisindeki konumlarını ve çağdaşı olan İsa ve çevresindeki yansımayı tartışmaktır.

BELIEF, RITUAL, RELIGIOUS PATTERNS OF THE PHARISEES Between the second century BC and the first century AD, important religious groups and sects, which would later be called early Jewish sects, came into existence within Judaism. The fact that these religious groups and sects emerged at important dates in terms of the systematization process of Judaism has influenced Judaism from the dates of their existence to the present day. However, this influence has not been realized at the same rate for every religious group and sect. Some of these religious groups and sects completely disappeared from the stage of history in the first century A.D., while others managed to continue their teachings under different names despite their disappearance in name. One of these sects is the sect called Pharisaism, which is the subject of this study. The aim of the study is to discuss the historical background on which Pharisaism bases itself as a tradition and a name, the patterns of belief, ritual and piety they formed, their position in the social structure of the period and the reflection on Jesus and his contemporaries.
Belief, ritual, religious patterns of the pharisees
Keywords: Belief; Dindarlık; Ferisilik; İbadet; İnanç; Judaism; Mezhep; Mezhepler; Pharisaism; Piety; Sect; Sects; Worship; Yahudilik