Korku sinemasında ekofeminizm ve kadın temsili - Tatari, Pırıl (My University, 2023)
İnsan, tarihin ilk dönemlerinden beri doğayla çeşitli etkileşim biçimlerine girmiştir. Buna karşın son birkaç yüzyılda insan ile doğa arasındaki etkileşim önceki dönemlere kıyasla büyük bir dönüşümden geçmiştir. Bu büyük dönüşüm ise günümüzde çevre kirliliğinden çevresel adalete kadar pek çok olumsuz gelişmeninin kaynağını teşkil etmektedir. İnsanın doğayla olan etkileşimini ortaya koymayı ve bu etkileşimin sebep olduğu sonuçları göstererek ekolojik bir farkındalık yaratmayı amaçlayan ekoeleştiri ise günümüzde yaşanan olumsuz gelişmelere bağlı olarak birçok sorunu ele alan ve bu sebeple çeşitli alanlardan oluşan bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tezde ise ekoeleştiri ve feminizmin ortak bir potada eridiği bir kuram ve yöntem olarak kadın ile doğanın özdeşleştirilerek ataerkil kültür tarafından tahakküm altına alındığını ileri süren ekofeminizm detaylı bir şekilde ele alınacaktır. Ardından bu özdeşliğin sinema aracılığıyla nasıl ötekileştirildiğini ortaya koymak amacıyla 2020 ile 2022 yılları arasında vizyona girmiş dokuz korku filmi üzerinden kadın-doğa özdeşliği cadılık, tanrıça kültü ve doğa ana temaları ekofeminist yöntem çerçevesinde incelecektir.

Humanity has engaged in various forms of interaction with nature since the earliest periods of history. However, in the last few centuries, the interaction between humans and nature has undergone a significant transformation compared to previous eras. This major transformation constitutes the source of many negative developments today, ranging from environmental pollution to environmental justice. Ecocriticism, aiming to reveal human interaction with nature and create ecological awareness by demonstrating the consequences of this interaction, emerges as a method that addresses many problems related to the negative developments of our time and thus encompasses various fields. This thesis will extensively examine ecofeminism, which proposes a theory and method where ecocriticism and feminism converge, arguing that women and nature are identified and subjugated by patriarchal culture. Subsequently, to illustrate how this identification is otherized through cinema, the thesis will analyze the female-nature identification, witchcraft, goddess cult, and mother nature themes within the framework of ecofeminist methodology, using nine horror films released between 2020 and 2022.
Keywords: Cadı; Doğa Ana Ecocriticism; Ecofeminism; Ecohorror; Ecophobia; Ekoeleştiri; Ekofeminizm; Ekofobi; Ekokorku; Fear in motion pictures; Feminism; Feminizm; Goddess; Horror Cinema; Kadınlar, Sinemada; Korku Sineması; Korku, Sinemada; Mother Nature; Tanrıça; Witch; Women in motion pictures