The ımpact of audıtor qualıfıcatıons on earnıngs management of companıes lısted ın borsa İstanbul ındustrıal ındex - Can, Gökberk (My University, 2016)
Ne zaman bir muhasebe skandalı gerçekleşse denetçiler kendilerini tartışmanın ortasında bulur. Meslek mensupları süreç içerisindeki sorumluluklarını reddedemezler ve krizin sonuçları her zaman yönetmeliklerde ve uygulamada önemli değişikliklere sebep olmuş ve muhasebe literatürünü sarsmıştır. Kâr yönetimi sadece muhasebe araştırmacılarının değil aynı zamanda toplumun da dikkatini çekmiştir ve terimin karşılığının “yaratıcı muhasebe” ve “muhasebe hokkabazlığının” olduğu varsayılmaktadır. Kâr yönetimi tabiri ve denetçi nitelikleri finansal tablolar hakkında önyargı yaratsa da bu inanç yaşanan muhasebe skandalları sayesinde defalarca yıkılmıştır. Bu çalışmanın amacı, panel veri regresyon analizi kullanarak bağımsız denetçi (gerçek kişi ve tüzel kişi olmak üzere) niteliklerinin kâr yönetimi üstünde etkisi olup olmadığını anlamaktır. Bu araştırma sekiz farklı modelde 183 eşsiz şirketin yıllık verisi, 2011-2015 yılları, en az 463 en çok 721 şirket-yıl gözlem ile analiz edilmiştir. Kâr yönetimi, Performans Eşleştirmeli İsteğe Bağlı Tahakkuk ve İşletme Faaliyeti Manipülasyonu modelleriyle hesaplanmıştır ve sonuçlar göstermektedir ki hiçbir bağımsız denetçi niteliği ile kârın işletme faaliyetleri yönetimi arasında herhangi bir ilişki yoktur. Ayrıca, beklentilerin aksine, denetim şirketinin markasının muhasebe literatüründe denetim kalitesi olarak da anılan isteğe bağlı tahakkuklar üstünde doğrudan bir etkisi yoktur. ımsız Denetim, İsteğe Bağlı Tahakkuklar, İşletme Faaliyeti Manipülasyonu, Kâr Yönetimi, Üretim Şirketleri, Panel Veri Analizi

Every time accounting scandals occur, the auditors find themselves in the middle of discussion. The professionals cannot deny their responsibilities in the process and consequences of the crises always made a major change in the regulations and practices, and shook up the academic literature. Earnings management was always drawn the attention not only by the accounting scholar but also the public and the term was assumed the equivalent of “creative accounting” and “accounting hocus pocus”. The earnings management term and the auditor qualifications create the prejudice about the financial statements which was demolished too many times because of the financial statements crises. This study serves to understand whether independent auditor’s (as the real person and the legal entity) qualifications have any effect on earnings management by using a panel data regression analysis. This research computes eight different models to test the relationship by using 183 companies of 5 years, between 2011-2015, with minimum of 463 and maximum of 721 firm-year observations. Earnings management was calculated with Performance Matched Discretionary Accruals and Real Activities Manipulation and the results reveal that manupilating the earnings via business activities has no relationship with any qualification of the auditor. Confirming the expectations, the audit firm brand has direct effect on the discretionary accruals which is often called “audit quality” in the accounting literature. Independent Audit, Discretionary Accruals, Business Activity Manipulation, Earnings Management, Manufacturing Companies, Panel Data Analysis
Keywords: Finans; Muhasebe; Yönetim