Supi̇n perkütan nefroli̇totomi sonrası akut faz reaktanlarının postoperati̇f kompli̇kasyonları öngörmedeki̇ başarısı - SARAÇOĞLU, SERTAÇ; ŞENER, TARIK EMRE; TOPBAŞ, FEVZİ BATUHAN; ÖZKAN, ONUR CAN; TANIDIR, YILÖREN (My University, 2022)
Giriş Perkütan nefrolitotomi (PNL), her boyutta üst üriner sistem taşlarının tedavi algoritması içerisinde önerilebilen, yüksek başarı ve düşük komplikasyon oranları ile uygulanan bir ameliyattır. PNL sonrası gelişen idrar yolu enfeksiyonları (İYE), PNL’ye bağlı komorbiditelerin en önemli sebeplerindendir. Postoperatif erken dönemde yükselen akut faz reaktanları, enfektif komplikasyonların erken tanınmasını sağlayabilir. Materyal & Metod Haziran 2018 – Mart 2021 tarihleri arasında PNL ameliyatı endikasyonu konularak opere edilen, CRP ve prokalsitonin değerlerine ulaşılabilen hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastalar, güncel kılavuzların önerdiği preoperatif değerlendirmeler ile ameliyata alındı. Ameliyat edilen taşların boyutu ve hacmi, uygulanan PNL işlemine ait veriler ve post-operatif veriler prospektif olarak toplandı. Her hastanın preoperatif, erken postoperatif dönemlerde ve postoperatif 1. günde bakılan hemogram, CRP ve prokalsitonin değerlerinin, postoperatif enfektif komplikasyonlarla ilişkisi araştırıldı. Bulgular Çalışmaya 113 hasta dahil edildi. Hastaların demografik verileri ile ameliyat öncesi özellikleri ve ameliyat edilecek taşa ait bulgular tablo 1’de verildi. 77 hastada multiple (61 multiple simple, 7 staghorn + simple, 9 semi staghorn + simple), 36 hastada tek (7 semistaghorn ,29 single simple) taş saptandı. Taşların lokalizasyonu 40 hastada renal pelvis taşı + diğer kalikslerde taş, 15 hastada birden fazla kaliks içerisinde taş, 26 hastada ise renal pelviste tek taş şeklindeydi. Ortanca taş sayısı 2 (min 1, maks 15), ortanca total taş hacmi 2723,25 mm3 (min 295,07, maks 35797), ortanca taş yüzey alanı 1448,89 mm2 (min 235,16, maks 12400,51) saptandı. Tüm ameliyatlar supin pozisyonda yapıldı. 34 hastada (%30,1) endoskopik kombine girişim (“ECIRS”), 79 hastada (%69,9) supin PNL uygulandı. 77 hastada (%68,1) mini-PNL (16-22 Fr), 27 hastada (%23,9) standart-PNL (24-30 Fr), 9 hastada (%8) ise ultra mini-PNL (10-14 Fr) uygulandı. Ameliyat sonunda 33 hastaya (%29,2) nefrostomi, 62 hastaya (%54,9) DJ stent (“Tubeless”), 18 hastaya (%15,9) hem nefrostomi hem DJ stent takıldı. Clavien Dindo sınıflamasına göre 18 hastada (%15,9) 2. derece, 1 hastada (%0,9) 3. derece, 1 hastada (%0,9) 4. derece komplikasyon gelişti. Gelişen 4. derece komplikasyon 1 hastada kardiyak komplikasyona bağlı yoğun bakım ihtiyacının gelişmesiydi, gelişen 3. derece komplikasyon ise yine 1 hastada kanamaya bağlı anjiyoembolizasyon ihtiyacı olmasıydı. Clavien Dindo 2. Derece komplikasyonlar ise 12 hastada postoperatif ateş, 2 hastada idrar yolu enfeksiyonu ve 5 hastada ES transfüzyonu gerektiren kanamaydı. Postoperatif döneme ait bulgular tablo 2’de verildi. Ameliyat öncesi ve sonrasındaki bakılan akut faz reaktanları değerlendirildiğinde CRP, prokalsitonin ve lökosit değerlerinin postoperatif enfektif komplikasyonlarla korelasyon gösterdiği görüldü. Sonuç Supin PNL ameliyatları yüksek taşsızlık oranları ve düşük komplikasyon yüzdesi ile uygulanmaktadır. Ameliyat öncesinde ve postoperatif dönemde hastaların takibinde bakılacak akut faz reaktanlarının postoperatif enfektif komplikasyonları öngörmede başarılı olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Nefrolitotomi, Perkütan, Akut Faz Reaktanları
Keywords: Tıp; Sağlık Bilimleri; Cerrahi Tıp Bilimleri; Üroloji; Medicine; Health Sciences; Surgery Medicine Sciences; Urology; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; ÜROLOJİ VE NEFROLOJİ; CERRAHİ; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; UROLOGY & NEPHROLOGY; SURGERY; Nefroloji; Cerrahi; Nephrology; Surgery; Nefrolitotomi; Perkütan; Akut Faz Reaktanları