BİR devletin iki farklı döneminde aynı eserin iki âlim tarafından farklı şekilde okunuşu ve adalet dairesi kavramı - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Bu makalenin amaçlarından biri, Amasînin Mir atül-mülûk ile Alâyî b. Muhibbînin Netîcetüs-sülûk fî Nasîhatil-mülûk unda geçtiği biçimiyle adalet dairesi ne ait kısa formun üçüncü türünün kaynağının İmam Gazzâlî (ö. 1111)nin Nasîhatül-mülûku olduğunu ve Gazzâlînin adalet dairesini nasıl ele aldığını göstermektir. Bir diğer amaç ise, Osmanlı Devletinin farklı dönemlerinde yaşamış olan Amasî ile Alâyînin, kendi dönemlerinin icbar ettiği meseleleri merkeze alarak, öncelikli meselelerinin farklılığı sebebiyle, her iki âlimin de aslî kaynağı olan Nasîhatül-mülûku nasıl farklı şekilde ele alarak kendilerine mâl ettiklerini göstermektir

One of the aims of this article is to show that source of the circles of justice appearing in Amasî s Mir atü l-mülûk and Alâyî b. Muhibbî s Netîcetü s-sülûk fî nasîhati l-mülûk belongs to Gazzâli s Nasîhatü l-mülûk , and to show that how Gazzâlî understood the concept of circle of justice. Another aim is to explain that how Amasî and Alâyî who lived in the dissimilar periods of Ottoman Empire prioritized different aspects of their primary source, Gazzâlî s Nasîhatü l-mülûk due to the hardships of their time, and took credit for it.
Reading of the same book in different ways by two scholars at two dissimilar stages of one state and the concept of circle of justice
Keywords: Tarih