Kaza sigortaları ve kaza sigortalarında tarife yeterliliği - Soykurt, Soykan (My University, 2005)
Bir kimsenin malına, canına ve sorumlu olduğu üçüncü şahıslara karşı gelebilecek zararların etkisini en aza indirgemek amacıyla kaza sigortaları ortaya çıkmıştır. Kaza sigortaları; ani, harici ve irade dışı meydana gelen tehlikelere karşı insanlara güvence sağlamakta ve oluşan kayıpları temin etmektedir. Yangın, nakliyat ve hayat sigortaları dışında kalan tüm sigorta branşları kaza sigortalarının içeriğini oluşturmaktadır. Çalışmada kaza sigortalarının tanımına, içeriğine, ortaya çıkmaları ve gelişimlerine, ekonomik işlevlerine, riziko yönetimleri ve girişimler açısından önemine değinilmiştir. Ayrıca kaza sigortalarının Türkiye'deki önemine ve diğer branşlarla olan ilişkilerine değinilerek bu sigorta çeşidinin sigorta sektöründeki yeri ve karlılık oranları incelenmiştir. Kaza sigortalarının karlılık oranları incelendiğinde, Türkiye'de sigorta sektöründe en fazla kar elde edilen, aynı zamanda bu karlılık oranına rağmen en fazla hasar ödenmesinin yapıldığı branşın kaza sigortaları olduğu görülmektedir. Kaza sigortalarının içeriğini oluşturan oto kaza, muhtelif kaza, hırsızlık, cam kırılması ve sorumluluk sigortalarının içeriğine, teminatlarına ve teminat dışı kalan hallerine ayrıntılı olarak değinilmiş ve bu sigorta çeşitlerinin özellikleri incelenmiştir. Çalışmada Türkiye'de uygulanan serbest tarife sisteminde kullanılan örnek tarifelere yer verilmiş, böylece her bir sigorta branşına ait tarife yapılarına da değinilmiştir. Tarifelerde kullanılan rakamlar her bir sigorta şirketine göre farklılık göstermektedir. Zorunlu sigortalar hariç olmak üzere prim hesaplamalarını sigorta şirketleri yapmakta ve tarifelerinde belirledikleri kriterleri kullanabilmektedirler. Çalışmada ayrıca serbest piyasa koşullarında hasar/ prim oranlarının dengesizliğine ve sigorta şirketlerinin bu dengesizliği ortadan kaldırmak için alabilecekleri tedbirlere değinilmiş, bu tedbirlerin sigorta şirketlerinin faaliyet raporlarına göre rasyolarının doğru hesaplanması, hasar/ prim oranlarının iyi incelenmesi olduğu görülmüştür. Böylece Türkiye'de uygulanan tarifelerin yeterliliği, hasar/ prim oranları ve prim hesaplamaları incelenmiştir.

Accident insurance providing coverage for physical injury suffered as a result of unavoidable circum stances. It provides safety for people. It contains insurances except fire insurance, transit insurance and life insurances. In thesis, the importance of accident insurance's definition, its content, its development, its economical functions and risk managements were touchen. Alsothe importance of accident insurance in Türkiye and its relations with other kinds of insurances were examined. Accident insurance's profits ratios were touchen. Accident insurances are obtained mostly benefits in Türkiye. But although this benefit ratio, mostly damages payments are acquired to accident insurances. Accident insurances are formed of auto accident insurances, various accident insurances, theft insurance, glass insurance and responsibility insurances. These insurances' specialities, their assurances and their out of assurances were examined. Auto accident is protection fo cars damages. Theft, disappearance and destruction of money and securities insurance is coverage designed to provide protection against financial loss for loss of money and securities resulting directly from theft (any act of stealing), disappearance and destruction. Coverage applies while the money and securities are on the insured's premises, while in the custody of the insured or the insured's messenger while conducting business at the bank, and while off the insured's premises in the custody of the insured or the insured's messenger. Various accident insurances are about travel accident, personal and group accident, plane accident and school bus accident. Responsibility insurances are about the other peoples who are suffered injury by insured. In thesis, the examples of unreserved schedule which are used in Türkiye, were given. By this examples of schedule's structures were examined. The numbers are used in schedules changing for each insurance company. İnsurance companies determine their numbers, their schedules and they can make their own rules. But they can't do anything about obligatory insurances. Because the premiums of obligatory insurances are being determined by government. Insurance companies must obey this premiums. In thesis, damage/ premium ratios were examined and it seems these ratios are unbalanced. Because premiums which are required by insurance companies from insured aren't suitable for actuarial accounts. When damages are occured, insurance companies can't cover the damages. This study's aim is to show how to balance this damage/ premium ratios and how to increase technical benefits ratios. T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ BANKACILIK VE SİGORTACILIK ENSTİTÜSÜ SİGORTACILIK KAZA SİGORTALARI VE KAZA SİGORTALARINDA TARİFE YETERLİLİĞİ YÜKSEKLİSANS TEZİ DANIŞMAN: YRD.DOÇ.DR. SERPİL ERGÜN BÜLBÜL HAZIRLAYAN: SOYKAN SOYKURT İSTANBUL- 2004 T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ BANKACILIK VE SİGORTACILIK ENSTİTÜSÜ SİGORTACILIK KAZA SİGORTALARI VE KAZA SİGORTALARINDA TARİFE YETERLİLİĞİ YÜKSEKLİSANS TEZİ HAZIRLAYAN: SOYKAN SOYKURT İSTANBUL- 2004
Keywords: Sigorta, Kaza