Türkiye'de yeni medya ve tv etkileşimi bağlamında değişen dizi anlayışı: sıfır bir bir zamanlar Adana'da örneği - Çelebioğlu , Sabri (My University, 2019)
İletişim, kişinin sahip olduğu bilgi birikimi ve buna bağlı oluşan duygudurumlarını, semboller kullanarak bir başka bireye iletmesidir. Kitle iletişimi ise bilginin,dönemin teknolojik ilerlemelerinden faydalanılarak kitlelere aktarılmasıdır. Kitle iletişimaraçları, bilginin geniş kitlelere yayılmasını olanaklı kılmaktadır. Kitle iletişim araçları;yazılı, görsel-işitsel ve teknolojik araçlardan oluşur. Gazete, dergi, TV, radyo, cep telefonu,bilgisayar vb. gibi iletişim organları, kitle iletişim araçlarına örnek oluşturmaktadır. Kitleiletişiminde yeri olan medyanın 'yeni' adı altında değişme süreci ve getirileri bağlamındayola çıkılan bu çalışma, toplam dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümündemedyadaki ‘yeni’ kavramı; etkileşim, yöndeşme, teknolojik temelleri ve özellikleri, eskiyenimedya arasındaki farklar ve yeni iletişim teknolojilerine dönüş başlıkları adı altında,ayrıntılı biçimde incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde; yeni medya anlayışı internetve sosyal medya kavramları bağlamında Türkiye'ye indirgenmiştir. İnternet ve sosyalvmedyanın tanımından yola çıkılmış ve Türkiye'deki gelişimleri incelenmiştir. Çalışmanınüçüncü bölümünde; dizi anlayışının dünden bugüne gelişimine yer verilmiştir. Dizisektörünün Türkiye'de nasıl geliştiği, bu sektörün kültürel-toplumsal-bireysel etkileri,alışkanlıkların değişme süreci, yeni neslin televizyonu olan YouTube platformu ve busayede yetişen mobil izleyici kitlesi detaylı olarak incelenmiştir. Çalışmanın dördüncübölümünde, incelenen konular bağlamında Sıfır Bir “Bir zamanlar Adana'da” dizisininkonusu, karakterleri, şiddet ve gerçeklik unsurları çerçevesinde ayrıntılı olarak elealınmıştır. Beşinci ve son bölümde ise araştırmanın konusu, amacı, araştırmanınhipotezleri, araştırmanın evreni ve örneklemi, veri toplama araçları ve verilerin istatistikselanalizi açıklanmış olup son olarak araştırma sonucunda elde edilen bulgularyorumlanmıştır.Sıfır Bir “Bir Zamanlar Adana’da” dizisi değişen dizi ve televizyonalışkanlıklarının bir örneği olarak değerlendirebilir. Dizinin YouTube’dayayınlanmasından dolayı izleyici kitlesi genel olarak genç kuşaktır. Araştırmamızakatılanların %18,4’ü 18-24 yaşında ve bunların %82’si bu dizi izlediğini söylüyor.İzleyenlerin cinsiyetleri ise %75,4’ünün erkek olduğu görülmüştür. Dizinin konusu gereğiSavaş, Cio, Özgür ve arkadaşlarının mahalleye girmek isteyen uyuşturucu, faiz ve fuhuşçetelerine karşı mücadelesini anlattığı için erkek izleyici kitlesine sahip olması beklenenbir durumdur. Genel olarak diziyi izleyenlerin %42’7’si Cio’yu kendini benzettiğinisöylemektedir.

Communication is the transferring of the knowledge and the feelings to the otherpeople by using symbols. Mass communication is the transferring of the information to themasses by utilizing the technological advancements of the period. Mass media makespossible to disseminate information to large masses. Newspaper, magazine, TV, radio,mobile phone computer are called as mass media. This study, which is based on the processof transformation and change under the new name of the media which has a place in masscommunication, consists of four chapters.In the first part of the study, the concept of the “new” in media is analysed in adetailed way with these titles; “interaction, convergence, technological foundations andfeatures, differences between old and new media and returning to new communicationtechnologies.”viiIn the second part of the study; the understanding of new media has been reduced toTurkey in the context of the internet and social media concepts. Internet and social media inTurkey, which starts from the definition and development, are examined from beginning tothe development.In the third part of the study; the development of understanding of TV series hasbeen included. Number of sectors of how it evolves in Turkey, the cultural-socialindividualeffects of this sector, the process of changing the habits of people, Youtubeplatform as the television of the new generation analyzed in a detalied way. In this way, thenumber of mobile follow-ups was examined in detail, as well.In the fourth and last part of the study, in the context of the topics studied, the TVseries Sıfır Bir “Bir Zamanlar Adana’da” discussed in detail within the framework of theelements of violence and reality.“Sıfır Bir: Bir Zamanlar Adana’da” can be considered in terms of its effect tochange the understanding of series and television habits. As the series is published on YouTube, the audience is generally the younger generation. 18.4 percent of the participants inour study are 18-24 years old and 82 percent of them are watching this series. The 75.4percent of the audience is male.The series is expected to have a male audience because the main characters Savas,Cio, Ozgur and his friends are fighting for against drugs, interest and prostitution gangswho want to enter their neighborhood.
Keywords: Dizi; İletişim; Media; Media literacy; Medya; Medya okuryazarlığı; New media art; Sıfır 1 Adana; Sıfır Bir Adana; Yeni medya sanatı; Youtube; Youtube Communication