Toplam kalite yönetimi ve bir banka uygulaması - Yakut, Suat (My University, 2002)
Somut bir kavram olmayan kaliteyi kişiler kendi değer yargılarına göre anlamlandırmaktadırlar. Kalitenin kesin ve herkesçe kabul edilen bir tanımı yoktur. Kalite, tatmin edici bir üretimin en düşük maliyetle ve tüketicilerin ihtiyaçlarını hemen giderebilme yeteneği olarak da tanımlanabilmektedir. Bu tanım doğrultusunda kaliteli üretim ya da hizmetin üretilerek müşteriye sunulmasında toplam kalite yönetimi anlayışından öncelikli olarak yararlanılmaktadır. Rekebetin giderek arttığı küreselleşen dünyada, rakiplerine göre kalite, maliyet ve hız üstünlüğü sağlayan işletmeler, rekabet güçlerini arttırmaktadırlar. Ayrıca kalite maliyetlerinin düşmesi de işletmelere hız avantajın sağlamaktadır. Kaliteyi doğru biçimde sağlamanın temel yönteminin de toplam kalite yönetimi olduğu düşünülmektedir. İşletmeler kalite, maliyet ve hız üçlüsünü bir araya getirdiklerinde pazar paylarını ve rekabet edebilme güçlerini arttırabilmektedirler. Rekebet gücünün ve verimliliğin arttırılmasında kullanılan yöntemlerden biri olan toplam kalite yönetimi uygulamasıyla müşterileri memnun kılacak kalitede ürünler sunulabilmektedir. Bunun sağlanabilmesi için de tüm çalışanların kendi görevlerini ilk seferde ve tam zamanında doğru olarak yapması ve sürekli gelişmenin tüm örgüte yayılması gerekmektedir. Toplam kalite yönetimi anlayışının detaylı olarak incelenmeye çalışıldığı tezimiz dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kaliteyle ilgili temel kavramlar ve tanımlar, ikinci bölümde kalitenin tarihsel gelişimi ortaya konulmak istenmiştir. Üçüncü bölümde ise toplam kalite yönetiminin anlamı, önemi ve faydaları, amaçları ve temel öğeleri, toplam kalite yönetiminin öncüleri ile uygulama stratejileri incelenmeye çalışılmıştır. Dördüncü ve son bölümde toplam kalite yönetimi uygulamasına geçmekte olan bir banka araştırma konusu olmuştur.

Quality which isn't concrete for people can be given a different meaning according to their standard of judgements. There is no definition that is recognised by all authority. In addition to that information quality can be definee as satisfacted production with minimum cost and ability of meeting the consumer's requirements just in time. Of good quality production or putting forward a customer needs by providing service, is benefifted from total quality management philosophy. Now a days rivalvry grows up at globulazing world that makes quality, cost and speed necessary for the rival companies. Furthermore less quality costs get more speed advantage to companies. The total quality management is thinking of the basic method of the providing quality by the propper manner. When the firms combine quality, cost and speed trio their market share and power or rivalry ability increases. Maintaining the power of rivalry and productivity, the total quality management can be useful for providing of good quality and satisfacted products. Besides that all staff perform their mission correct at just in time and for the first time. The adoption of continues development by the organization must be formed. Our thesis that is studied the total quality management has four parts. At first part the basic concepts and definitions of quality take placa. At second part the historical progress is mentioned. At third part meaning of total quality management with importance, utilities, intentions, basic elements, pioneers and practice strategies are examined. At the last part of the thesis we verify our hypothesis by researching the application of total quality management at a banking sector.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Toplam Kalite Yönetimi