Yugoslavya sorununun ulusal ve uluslararası boyutu - Kenar , Nesrin (My University, 2003)
20. yüzyılın sonlarında uluslararası alanda karşılaşılan en önemli sorunlardan biri Yugoslavya Sorunudur. Uluslararası sistemde iki kutuplu yapının sona erdiği dönemde, Sosyalist Federal Yugoslavya Cumhuriyeti'nin federe birimlerini oluşturan Slovenya, Hırvatistan, Bosna-Hersek ve Makedonya'nın, Federasyondan ayrılmaya karar vererek bağımsızlıklarını ilan etmeleri ile Sosyalist Federal Yugoslavya Cumhuriyeti dağılmıştır. Ancak, kısmen federal yönetimin federe devletlerin bağımsızlıklarını ilan ederek Federasyonu terk etmelerine karşı çıkması, kısmen de Sırbistan'ın ulusal hedeflerini gerçekleştirmeye yönelmesi ile Yugoslavya'nın dağılma süreci barışcıl bir şekilde olmamış, taraflar tahmin edilenden daha uzun ve sert bir mücadele örneği sergilemişlerdir.Bu çalışmada, Yugoslavya Sorunu'nu ortaya çıkaran ve tırmandıran iç ve dış dinamikler ile uluslararası barışın ve güvenliğin korunmasını temel amaç edinmiş uluslararası kuruluşlar olan BM, NATO, AB ve AGİT'in ve çeşitli ülkelerin soruna yaklaşımlarının irdelenerek, bu faktörlerin, Yugoslavya'nın barışcıl olmayan bir şekilde dağılmasında ve dağılma sürecinin bu kadar uzun ve zor olmasında ne kadar rolleri olduğu belirlenmeye çalışılmıştır. Yugoslavya Sorunu'nun ortaya çıkmasında, Yugoslavya'nın tarihsel geçmişi, gelişimi ve bu dönem içerisinde meydana gelen ulusal ve uluslararası dönüşümler önemli rol oynadığından bu çalışmada tarihsel yöntem benimsenmiştir.Çalışmanın sonunda, Yugoslavya Sorunu olarak nitelendirilen Yugoslavya'nın dağılması sürecinin ortaya çıkmasında ulusal nedenlerin, diğer bir ifade ile iç dinamiklerin belirleyici olduğu ; bunun yanı sıra uluslararası sistemde büyük dönüşümlerin yaşandığı dönemlerde kurulan Yugoslavya Federasyonunun dağılmasında yine uluslararası sistemde büyük bir dönüşüm yaşanmasıyla ortaya çıkan koşulların da önemli etkisi olduğu görülmüştür. Yugoslavya'nın dağılma sürecinde ortaya çıkan krizin barışcıl yollarla çözülememesi ve geniş çaplı bir savaşa dönüşmesinin yanı sıra barışın sağlanması ve sürdürülmesinde güçlüklerle karşılaşılmasında, uluslararası barışın ve güvenliğin korunmasını temel amaç edinmiş uluslararası kuruluşlar olan BM, NATO, AB ve AGİT'in fonksiyonlarını yeterince yerine getiremedikleri, bu kuruluşlar içerisinde yer almakla beraber, kendi ulusal çıkarlarını ön plana çıkaran çeşitli devletlerin Yugoslavya Krizine yönelik olarak izledikleri bireysel politikalarının bu kuruluşların politikalarını etkileyerek, Yugoslavya Krizine yönelik zamanında ve etkili bir politika izlenmesini engellediği veya geciktirdiği sonucuna varılmıştır. Name and Suname : Nesrin Kenar Field : Political Science Programme : Politics and Social Sciences Supervisor : Prof. Dr. Jale Civelek Degree Awarded and Date : Philosophy Degree - May 2003 Yugoslavia Crisis, Bosnia-Hercegovina, Slovenia, Croatia, Macedonia, Kosovo Crisis, Federal Yugoslavia Republic, United Nations and Yugoslavia, NATO and Yugoslavia, OSCE and Yugoslavia, European Union and Yugoslavia

The Yugoslavia Crisis is one of the main problems which the international community faced at the end of the 20. century. After the bipolar system has collapsed, when Slovenia, Croatia, Bosnia Hercegovina and Macedonia which are the federe units of Socialist Federal Yugoslavia Republic have decided to leave the Federation and declared their independence, the Socialist Federal Yugoslavia Republic has dissolved. But, partly, because of the Federal Government's willingness to allow them to leave Federation and partly,because of the Serbia's intention to realize its national objectives, the dissolution process of Yugoslavia didn't became peacefully. In this context, I examined the internal and external dynamics which created and escalated the Yugoslavia Crisis and, the approaching of UN, NATO, EU and OSCE whose main objective is to protect and maintain the international peace and security, and various countries to the Yugoslavia Crisis and their roles in the violent dissolution of Yugoslavia. I dealt with Yugoslavia Crisis from the historical perspective, because, Yugoslavia's historical background, development , and national and international evolutions has importance in the Yugoslavia Crisis.At the end of this thesis, I drawn a conclusion that, the national reasons , in other words internal dynamics caused to dissolution of Yugoslavia.In addition, the conditions which are surfaced by the evalution of international system has important role in the dissolution of Yugoslavia. Moreover, because of the inefficiency and inability of UN, NATO, EU and OSCE, the Yugoslavia Crisis didn't solved in peacefull means and transformed to a large scale war. Also, various countries ; some European Union member countries, Southeastern European countries, , United States, Russian Federation and Turkey who are the members of these international organizations pursued their national objectives, so that, their individual policy affected the foreign policy of these international organizations towards Yugoslavia Crisis.
Keywords: Yugoslavya_Uluslararası İlişkiler