Ceza Usul Hukukunda uzlaşma - Sezer, Ahmet (My University, 2010)
CEZA HUKUKUNDA UZLAŞMA Günümüzde adalet sistemi, ceza adaletini yerine getirirken sanığın haklarını koruduğu kadar mağdur ve ya suçtan zarar görenin haklarını da koruma altına almıştır. Mağdur veya suçtan zarar görenin korunması, onarıcı adalet anlayışının başta gelen anaçlarından biridir. Uzlaşma kurumu, ceza usul hukukumuza girmiş yeni biri kurumdur. Şüpheli ve ya sanık ile mağdur veya suçtan zarar gören arasında gerçekleşmesi gereken uzlaşma kurumu, Anglo- Amerikan ve kıta Avrupa’sı hukukunda uzun ve başarılı uygulamalardan sonra 5275 sayılı CMK’ nın 253, 254, 255 ve 5395 sayılı ÇK’ nın 24. maddelerinde düzenlenerek hukukumuzdaki yerini almıştır. Uzlaşma, 5271 sayılı CMK’nın 253/ 1,2. Maddelerinde belirtilen suçlar için uygulanabilir. Uzlaşma kurumunun hedefi, suçun işlenmesinden sonra şüpheli veya sanık ile mağdur veya suçtan zarar gören arasında meydana gelen ihtilafı, hakim veya cumhuriyet savcısının yada bunların atayacakları bir uzlaştırmacının girişimleriyle çözerek her iki tarafı da tatmin etmektir. Uzlaşma kurumunun işletilmesi, şüpheli veya sanık ile mağdur veya suçtan zarar görenin yararına hizmet ettiği gibi, kamunun da yararına hizmet etmektedir. Uzlaşmanın sağlanmasıyla hem onarıcı adalet yerine getirilmiş olur hemde şüpheli veya sanık toplumla yeniden bütünleşme imkanı elde eder. Uzlaşma kurumunun hukukumuza alınmasının en başta gelen amaçlarından biri tarafları yıpratıcı yargılama sürecinden kurtarmak, onarıcı adaleti sağlamak, mahkemelerin iş yükünü azaltmak ve yargılama maliyetlerini düşürmektir. Biz bu çalışmamızda konu ile ilgili önem arz eden terim ve kavramlar, uluslar arası belge sözleşmelerde uzlaşma, uzlaşma kurumunun ortaya çıkarılmasında etkili olan sebepler, uzlaşma kurumunun tarihsel gelişimi, mukayeseli hukuktaki gelişmeler, ceza usul hukukumuzda uzlaşma, uzlaşmanın amacı, niteliği, koşulları, uzlaşmaya tabi olan veya olmayan suçlar, şikâyet ve şikâyetten vazgeçme, şikâyetten vazgeçme ile uzlaşmanın karşılaştırılması, uzlaştırmanın atanması, eğitimi, uzlaşma müzakeresi, uzlaşma raporu ve uzlaşmamanın yapılacağı yer, uzlaştırmacının tutması gereken belgeler ve ücreti konularını incelemeye çalıştık. Ağırlıklı ceza usul hukuku kurumu olan uzlaşma kurumunun, ceza usul hukukunda yerini alması hukukumuz adına önemli bir gelişme olmuştur. Uzlaşma kurumunun başarılı olabilmesi için, uzlaşma kurumunu uygulayacak olan hakim, uzlaştırıcı, toplumun eğitimine, özellikle meslek içi eğitimlere önem verilmelidir. IV

COMPROMISE IN CRIMINAL LAW Todays Justice system protects both rights of accused and aggrieved while performs criminal laws. Protecting aggrieved person or anyone that is damaged because of criminal acts, is one of the crucial goals of corrective justice insights. Compromise Council that is located between accused or suspected persons and aggrieved person or anyone that is damaged because of criminal acts, is a new counsil of criminal procedure law. Is was integrated Turkish Laws with arrangements in 253,254,255.clauses of CMK 5271 and 24. clauses of CK 5395 after referencing accomplished and continuous implemantations in Anglo-american and European laws. Purpose of Compromise Counsil is to satisfy both accused or suspected persons and aggrieved person or anyone that is damaged because of criminal acts by resolving conflicts with efforts of adjudicators or republic attorney general or anyone that is assigned by them, after commitingt a crime. Operating Compromise Counsil is not only advantageous for accused or suspected persons and aggrieved person or anyone that is damaged because of criminal acts, both also advantageous for common good. Meanwhile, it provides corrective justice and integration oppurtunities with society for accused or suspected persons. Other crucial purposes of integrating Compromise Council with Turkish Laws are protecting parties for abrasive processes of adjudication, providing corrective justice and reducing work loads of courts. Terms and concepts about compromise , international certificate and agreements, causes of composing compromise council, historical developments of compromise council, developments in comparative law, compromise in Turkish Criminal Procedure Law, aims, characters and conditions of compromise, crimes that are subjected to compromise, complaint, waiver of a complaint, comparisons compromise and waiver of a complaint, assigning compromissary and its tranning, compromise deliberation, compromise reports, compromise environments, documents of compromissary and charges are studied for this post graduate thesis. Compromise Counsil is an advancement for Turkish Criminal Procedure Law. However, it must be crucial for achieving in Compromise Counsil implemantations to educate adjudicators, compromissaries and society, especially intensive-additional vocational training courses are important.
Keywords: Ceza Hukuku_Türkiye