Akhisar ve çevresinin ekonomik özellikleri ve sorunları - Dundar, Zikri (My University, 2001)
Akhisar, Ege Bölgesinde Manisa ilinde bulunur.Kuzeyinde Kırkağaç ve Sındırgı, güneyinde Saruhanlı ve Gölmarmara, doğusunda Gördes, batısında Kınık ilçeleri bulunur. Doğu tarafı Katırcı ve Görenez dağlık kütleleri ile çevrilidir. Batı tarafı parçalı, güney ve kuzey tarafları ise nispeten daha sade yeryüzü şekline sahiptir. Orta kısım ise Akhisar ovasından oluşmuştur. Kışları yağışlı, yazları sıcak kurak Akdeniz iklim özellikleri görülür. Doğal bitki örtüsü yüksek kesimlerde orman olup çam ve meşe türleri ağırlıktadır. Maki bitki örtüsü de bulunan Akhisar'ın alçak kesimlerinde bozuk orman ve otlaklar yer alır. Tarım amacıyla alçak kesimlerde orman tahrip edilmiştir. Akhisar'da en önemli akarsu Kumçayı olup Gördük, Iıcak çay, Gördes ve Kayacık diğer önemli akarsulardır. Süreksiz akarsular çok olup bir çoğu bu akarsulara ulaşamadan kurur. Yerleşme tarihi M.Ö 3000 yıllarına kadar iner. Bölgede Lidya, Hitit, Yunan, Roma, Bizans ve Türkler yaşamıştır. Yerleşme yeri olarak sürekli aynı yer seçilmiş olup tarımsal zenginlik bunda en önemli etkendir. Ekonomisi tarım ve tarıma dayalı sanayiden oluşur. Tarım ürünleri arasında tütün, zeytin, üzüm en önemlileri olup aynı zamanda ihraç ürünleridir. Kümes hayvancılığı sürekli gelişmektedir. Eski sanayi bölgesi ve Organize sanayi bölgesi yeni yapılaşan sanayi bölgeleridir. Gıda, Plastik, Seramik, Mobilya, Makine, Tekstil önemli sanayi çeşitleridir. Karayolu ve Demiryolu açısından bir kavşak noktasındadır. Askeri hava üssü de bulunan Akhisar ulaşım yönünden oldukça iyi bir durumdadır. Şehir içi ulaşım genişletilen yollarla rahatlatılmaktadır. Ticarette tarım ürünleri önemli olup ihracata yöneliktir. Ulaşım faktörünün iyi olması hinterlandının geniş olması ticaret açısından önemini artırmıştır. Turizm açısından farklı kültürlere ait tarihi eserler önemlidir. Tepe mezarlığı ve eski camiler, hamamlar, medreseler tarihi eserleridir. Turistik açıdan doğal güzelliği önemli değildir. Çağlak festivali yöresel el sanatları diğer turizm unsurlarıdır. Sonuç olarak tarım unsurunun ağırlığını devam ettirdiği, sanayisi sürekli gelişen ve yeniden yapılanma gösteren önemli bir şehir merkezidir.

Akhisar is in Manisa province, within the Eagean geographical region. İts location is surrounded by Kırkağaç and Sındırgı at the northern side, by Saruhanlı and Gölmarmara at the southern side, by Gördes at the eastern side, and finally by Kınık at the western side. Katırcı and Görenez mountains location is at the northern part of Akhisar. İts northern and southern parts are flatter than its western part with respect to relief features .The middle parts of Akhisar, however, are constitutedi by Akhisar Plain. İts climate has characteristics of typical mediterranean climate, where winter is rainy while summer is hot as well as dry. At higher parts, natural vegetation cover consists of forests within which oak-tree and pine-trees are dominants whereas lower parts are covered mainly by the undergrowth vegetation that is machia and various grasses. But, most of the forests at lower parts have been ruined for the sake of agriculture. Kumçayı, Gördük, Ilıcak, Gördes and Kayacık are the most important rivers running through Akhisar's boundries . Apart from these , tehere are some more rivers which exist only in rainny seasons and cannot reach the main rivers. Settling in Akhisar have begun since B.C. 3000 years. Greeks, Turks, Byzantines are some example of those who have lived in Akhisar throughout history in Akhisar history, all civilitations have settled in the same area because of the fertility of the land. Akhisar's economy, mainly, is based on agricultural industry . Tobacco, olive, grape are the most important agricultural at the some time , exportable products. Hatcery is also a developing sector in Akhisar .The old and new industrial zones are recontly established. More-over, industrial production is based on food, plastics , seramics, furniture, textile and machinery . Akhisar is located at the crossroads intersection of important railway and motorways. There is also a military air base. Therefore, transportation is easy.Furthermore, the intra-city transportation is comfortable owing to widen ways . Trade depend on agricultural products which are exported.Because of the ease with transportation and the wide hinterland, commercial activities are intense. Tourism is based on historical remains, i.e. Tepe cemetary, historical mosques, bathes, schools (medreseh). However, lack of natural beaties lessen the importance of tourism. Çağlak festival and some local hand-made arts are other activities. Most important of all, Akhisar is in a re-constructing, process in which İndustry is in a continous developing trend, and agricultural production is still predominant.
Keywords: Coğrafya-şehir Coğrafyası-Akhisar