Üniversite öğrencileri, mezunları ve öğretim elemanlarının korsan yazılım kullanma eğilimleri ve açık kaynak kodlu yazılımlar hakkındaki farkındalıklarının incelenmesi - Sancar, İskender Volkan (My University, 2016)
Bu araştırmada üniversitede eğitim alan bireylerin açık kaynak kodlu yazılımlar hakkında ön bilgileri ve farkındalıklarını ve korsan yazılım kullanmaya yönelik tutumlarını belirlemek amaçlanmıştır. expected to shed light on future research studies because of that due to the lack of adequate studies about using OSS and PS in the literature. Open source software, pirated software, free software, individual perceptions Bu amaç doğrultusunda gerekli verileri toplamak amacıyla bireylerin Açık Kaynak Kodlu Yazılım (AKKY) yeterliliklerini, Korsan Yazılım (KY) kullanma eğilimlerini ve düzeyleri, özgür ve açık kaynak kodlu yazılımlara yönelik inançlarını tespit etmek amacıyla AKKOF-KOYKE ölçeği geliştirilmiştir. Geliştirilen ölçeğin Cronbach-Alfa güvenirlik katsayısı .914 olarak belirlenmiştir. Geliştirilen ölçeğin katılımcılara uygulanması üzerine elde edilen verilerin değerlendirilmesinde, değişkenler arası farklılıkları tespit etmek amacıyla Bağımsız Gruplar T-Testi, Kruskal Wallis-H ve Mann Whitney-U testleri uygulanmıştır. İlgili analizler üzerine elde elde edilen veriler, AKKY hakkında yeterlilik, inançlar ve KY kullanma eğilimi düzeyinin cinsiyet değişkenine göre, her değişken için erkeklerin lehine anlamlı farklılık olduğunu göstermektedir. Araştırmanın ilginç bir bulgusu ise, AKKY hakkında yeterlilik, inançlar ve KY kullanma eğilimi düzeyinin eğitim seviyesi değişkenine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek için yapılan istatistik analizleri, ön lisans ve öncesi, yüksek lisans ve doktora eğitim düzeyine sahip bireylerle karşılaştırıldığında lisans eğitim düzeyine sahip bireylerin aleyhine sonuçlar çıktığı gözlemlenmiştir. AKKY hakkında yeterlilik, inançlar ve KY kullanma eğilimi düzeyinin bireylerin kullandığı işletim sistemleri türlerine göre karşılaştırıldığı istatistikler her defasında Linux ve Mac OS işletim sistemi kullanan bireylerin lehine olduğu sonucuna varılmıştır. Araştırmanın görüşme kısmında AKKY ve KY kullanımına yönelik, farklı eğitim düzeyindeki teknoloji sektöründeki bireylerle yarı yapılandırılmış görüşme yapılmış ve elde edilen verilere içerik analizi uygulanmıştır. İçerik analizi sonuçları hem lisansüstü düzeyde olan bireylerin hem de lisans öğrencilerinin KY kullandıklarını göstermektedir. Buna ek olarak, lisansüstü eğitim düzeyinde olan akademisyen ve öğretmenlerin AKKY kullanma eğilimleri daha yüksek iken, lisans öğrencilerinde daha az olduğu görülmektedir. Araştırma sonucunda elde edilen veriler değerlendirildiğinde bireylerin KY kullanımını engellemek ve AKKY kullanımını arttırmak için bilgi ve teknoloji okuryazarlık düzeylerinin arttırılması için öğrencilere farkındalık eğitimleri düzenlenmesi gerekmektedir. Bunun yanında, Linux ve Mac OS işletim sistemlerinin yaygınlaştırılmasının AKKY hakkındaki farkındalıkları arttıracağı ve KY kullanımını azaltacağı öngörülmektedir. Ayrıca, KY kullanımını engellemek için özel mülkiyetli yazılımların eğitim amaçlı kurumlara, öğrenen ve öğretenlere ücretsiz sürüm sunma zorunluluğu getirilmesi önerilebilir. Literatür incelendiğinde, AKKY ve KY kullanmaya yönelik yeterli çalışma bulunmaması sebebiyle, söz konusu araştırmanın gelecek araştırmalara ışık tutması beklenmektedir. kaynak kodlu yazılım, korsan yazılım, özgür yazılım, birey algıları

Purpose of study, determine individuals’ that is student or has a college, undergraduate and post graduate degree foreknowledges and awareness about open source software (OSS) and attitudes and using pirated software (PS). In accordance with this purposes, AKKOF-KOYKE survey has been developed to identify individuals’ using trends PS, proficiency levels about OSS and belief regarding free and open source softwares. This survey have .914 Cronbach-Alfa reliability factor. Evaluation of data obtained from implementation of the developed survey to participants, in order to identify differences between variables, Kruskal Wallis-H, Mann Whitney-U and independent samples t-tests were used. Results of analysis show that significantly different in favor of men for each variables about level of proficiency and beliefs about OSS and PS using trends to gender. Statistical analysis conducted to determine whether there is any difference for education level resulted that members of undergraduate in against to others is an interesting finding of the research. Moreover, comparison according to the operating system of the type used for using trends PS, proficiency levels and beliefs about OSS statistics to conclude that resulted in favor of individuals using Linux and Mac OS operating system. In research to obtain information intended for usage OSS and PS, used semi-structured interviews with individuals from IT sector and content analysis was applied to data obtained. Result of content analysis show that both undergraduate and graduate level persons use PS. In addition to this, graduate education level the scholars and teachers tend to was higher use OSS, the undergraduate student seems to be less. When evaluation the data obtained from survey to prevent the use of PS and to increase the use of OSS it is feasible to improve information and technology literacy students, especially undergraduate level, awareness training must be organized. Besides, to increase awareness about the OSS and reduce the use of PS, it is foreseen spread of Linux and Mac OS operating systems. Additionally, prevent the use of PS, it can offer distributing free versions of propriety software to educational institutions, educators and learners. It is
Keywords: Bilgisayar; Korsan yazılım; Türkiye