Selenyum ve Depresyon Üzerine Etkileri - AKTAÇ, ŞULE (My University, 2020)
Sağlığı korumak, hastalığı önlemek ve yaşlanma sürecini yavaşlatmak için yeterli miktarda günlük Selenyum alımı gerekmektedir. _x000D_ Selenyum; redoks homeostazını, tiroid hormon metabolizmasını etkileyen, oksidatif stres ve inflamasyondan koruyan geniş bir _x000D_ pleiotropik etki alanına sahip eser elementtir. İnsanlar için hayati öneme sahip olmakla birlikte, doz ve spesifikasyona bağlı olarak _x000D_ toksik olabilecek bir elementtir. Diğer birçok besinde de olduğu gibi, selenyuma verilen biyolojik yanıtın cinsiyete, selenoprotein _x000D_ genlerindeki nükleotid polimorfizmlerine, bireydeki mevcut Selenyum durumuna, bireyin yaşına ve hastalığın varlığına bağlı olduğu _x000D_ düşünülmelidir. Selenyumun aktif parçacığı selenosisteinlerdir. İnsanlarda selenyumun beslenme kaynaklı fonksiyonlar, selenosistein _x000D_ bulunduran, selenoproteinler ile sağlanır. Selenoproteinlerin metabolizmadaki rolünün bilinmesi, selenyumun insan sağlığı üzerindeki _x000D_ sonuçlarını açıklamaya yardımcı olur. Glutatyon peroksidaz hayvanlardaki çoğu dokuda bulunan ana selenoproteindir. Antioksidan _x000D_ savunma teorileri arasında glutatyon peroksidazlar gibi selenoproteinlerin önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir. Selenoproteinlerin _x000D_ biyosentezi, temel eser element selenyumunun mevcudiyetine bağlıdır. Böylece, selenyumun yeterli alımı, beyin fonksiyonunun _x000D_ korunması için önemlidir. Selenyum eksikliği, kalp ve nöromüsküler bozukluklar dahil olmak üzere birçok patofizyolojik durumu_x000D_ ortaya çıkarabilir. Depresyon için yeterli tedavi seçeneği varken bireylerin önemli bir kısmı hala iyileşme sağlayamamaktadır. Bu _x000D_ nedenle, değiştirilebilir risk faktörlerini ve depresyon önleyici etkili yöntemleri araştırmak gerekmektedir. Selenyumun nöroprotektif _x000D_ etkisi henüz kesin olarak tanımlanmamasına rağmen, selenyumun duygu durum bozukluğundaki koruyucu rolü antioksidan _x000D_ savunmadaki önemli etkisiyle ilişkili olabilir. Bu derleme selenyumun depresyon ve diğer depresyon çeşitleri üzerine etkisini _x000D_ inceleme amacıyla yapılmıştır.

Daily intake of adequate doses is required to maintain health, prevent disease and slow down the aging process. Selenium; redox _x000D_ homeostasis, thyroid hormone metabolism, affecting the oxidative stress and inflammation protects the trace element with a wide area _x000D_ of pleiotropic effect. Selenium is vital for humans, but is a toxic element, depending on dose and specification.6 As with many other _x000D_ foods, the biological response to selenium depends on the sex, the nucleotide polymorphisms in the selenoprotein genes, the present _x000D_ state of the individual, the age of the individual and the presence of the disease. The active particle of selenium is selenocystein. _x000D_ Nutritional functions of selenium in humans are provided by selenoproteins, including selenocysteine. Knowing the role of _x000D_ selenoproteins in metabolism helps explain the consequences of selenium on human health. Glutathione peroxidase (Gpx) is the main _x000D_ selenoprotein found in most tissues in animals. Among the antioxidant defense theories, selenoproteins such as glutathione _x000D_ peroxidases (GPx) are thought to play an important role. The biosynthesis of selenoproteins depends on the presence of the essential _x000D_ trace element selenium. Thus, adequate intake of selenium is important for the preservation of brain function. Selenium deficiency _x000D_ may reveal many pathophysiological conditions including heart and neuromuscular disorders. While there is sufficient treatment for _x000D_ depression, a significant number of individuals still do not achieve improvement. Therefore, it is necessary to investigate modifiable _x000D_ risk factors and methods to prevent depression. Although the neuroprotective effect of selenium has not yet been clearly defined, the _x000D_ protective role of selenium in mood disorders may be related to the important effect of antioxidant defense. This review was _x000D_ conducted to investigate the effect of selenium on depression and other types of depression.
Selenium and Its Effects on Depression