Aile içi iletişim bağlamında Türk ailelerinin serbest zamanda medya kullanım pratikleri - Çizmeci, Esra (My University, 2015)
AİLE İÇİ İLETİŞİM BAĞLAMINDA TÜRK AİLELERİNİN SERBEST ZAMANDA MEDYA KULLANIM PRATİKLERİ Özet Günümüzde bireylerin serbest zamanlarında oldukça önemli bir yer tutan medya teknolojileri her ne kadar sürekli iletişim halinde olma izlenimi verse de, kullanıcılarının fiziksel olarak yakınlarındaki insanlarla iletişimlerinin kopmasına neden olmaktadır. Bu etki, aile içi iletişim üzerinde de kendisini göstermektedir. Bireylerin doğumlarından itibaren en yakınlarında olan ve gerek toplumsal, gerekse de bireysel gelişimleri açısından beslendikleri en önemli kurum olan aile içerisindeki iletişimin sağlıklı bir biçimde sürdürülmesi, bu kurumun devamlılığı açısından çok önemlidir. Ev içi serbest zamanları dolduran medya teknolojileri, tüm dünyada aile içi iletişimi ve aile bağlarını tehdit eder hale gelmiştir. Aynı zamanda ülkemizde de hem televizyon, hem de internet içeren yeni medya teknolojileri fazlasıyla evlere ve bireyin hayatına girmiş; Türkiye'deki aile üyelerinin birbirleriyle olan iletişimlerini azaltarak bireyselleşmelerini artırmıştır. Bu nedenle, nitel bir araştırma içeren bu tez çalışmasında ev içi serbest zamanda medya kullanımının giderek arttığı ülkemiz hanelerinde, Türk ailesinin de kapitalist değerlerle bireyselleştirildiğine ve bu değerlerle özdeşleştikçe iletişiminin ve devamlılığının tehdit altına girdiğine ilişkin veriler savunularak dikkat çekilmiştir. MEDIA USAGE PRACTICES OF TURKISH FAMILIES IN LEISURE TIME IN THE CONTEXT OF COMMUNICATION WITHIN THE FAMILY

Although today, media technologies that fill quite a significant place in individuals' leisure times give the impression of being in touch continuously; these technologies actually cause a communication problem with the ones physically close to their users. This effect is also seen in on the communication in the family. Sustaining a healthy communication is very important for the continuity of family, the institution that individuals are fed from since their birth, both in terms of their social and individual development. Media technologies that fill leisure times at home are threatening the communication within the family and family cohesiveness all over the world. At the same time, television and new media technologies that include internet, very much entered homes and the lives of individuals in our country as well, and increased the individualization of Turkish family members, by decreasing the communication among them. For this reason, in this study it has been pointed out by defending related data that in houses of our country, in which the use of media technologies in leisure times is gradually increasing, Turkish family is also individualized by capitalist values and so, its continuity and communication is under threat as it identifies with these individualistic values.
Keywords: İletişim, Ailede; Kitle İletişim Araçları; Kitle iletişm Araçları-- Aile --Türkiye; Sosyal Yönler; Türkiye