Lutfî Dîvânı (inceleme-metin) - Yeşilyurt, Şeyda (My University, 2022)
Lutfî Dîvânı (İnceleme-Metin) adlı çalışma, İstanbul Süleymaniye Kütüphanesi Hüseyin Şemsi-Fatih Güneren Koleksiyonu 69 numarada kayıtlı olup Luṭfí mahlaslı bir şairin Divan’ını ihtiva etmektedir. Çalışmamız, 19. yüzyılda yaşamış olan Luṭfí’nin, Divan’ından edinilebildiğimiz bilgiler kadarıyla hayatını, edebî kişiliğine dair incelemelerimizi ve de Divan’ının metnini içermektedir. 52 varaklık Divan’da, 184 şiir bulunur ve bunların büyük bir kısmı gazellerden oluşmaktadır. Tezimiz iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, şairin hayatı ve edebî kişiliği; ikinci bölümde, Divan’ın biçim açısından incelenmesi; üçüncü bölümde ise yazma nüshanın tanıtılması, metin kurulurken tutulan yol başlıkları incelenmiştir. Son olarak eserin transkripsiyonlu metni ve Divan’ın tıpkıbaskısı eklenmiştir.

The study called Divan of Lutfî (Analysis-Text) is registered in the Hüseyin Şemsi - Fatih Güneren Collection of Süleymaniye Library, number 69 and includes the Divan of a poet whose pen name is Luṭfí. Our study includes the life of Luṭfí, who lived in the 19th century, as far as we can get from his divan, our investigations on his literary personality, and the text of the Dívān. In the Divan composed of 52 folios there are 184 poems Divan, and most of them are ghazals. Our study has two parts. In the first part, the poet's life and literary personality; in the second part, the examination of Divan in terms of form; In the third part, the introduction of the manuscript and the titles of the paths that were kept while the text was set up were examined. Finally, the transcripted text of the work and the facsimile of Divan were added.
Keywords: Divan; gazel; History and criticism; poem; poet; şair Divan; şiir; Tarih ve eleştiri; Turkish literature; Türk edebiyatı