Disc clean-up and computer security - Cebeci, Feride (My University, 2010)
DİSK TEMİZLİĞİ VE BİLGİSAYAR GÜVENLİĞİ Bilgisayar kullanıcıları, bazen sabit disklerindeki dosyaları, geri alınması mümkün olmayacak şekilde silmek isterler. Bilgisayarın satılması gibi durumlarda insanlar bilgisayarın yeni sahibinin özel bilgilerine ulaşmasını engellemek için disklerinin tamamını temizleme ihtiyacı duyarlar. Genellikle bilgisayar kullanıcıları dosyaları silmenin ve ardından Geri Dönüşüm Kutusundan kaldırmanın dosyaları tamamen sistemden sildiğini düşünür. Fakat bu düşünce yanlıştır. Diski formatlamak bile dosyaların kalıcı olarak silinmesini sağlamaz. MS-Windows DeleteFile() system komutu silinen dosyaların disk sektörlerinin üzerini yeniden yazmaz (yani kalıcı olarak silmiş olmaz). Bu komut sadece dosyaların bulunduğu dizinin giriş bilgilerini temizler. Bu dosyalar kullanılabilir sektör listesine alınır ve sadece başka dosyalar onların yerini aldığında üzerine yazılmış olurlar. Sonuç olarak bu silinmiş dosyaların içerikleri herhangi bir inceleme veya geri dönüşüm aracı ile geri alınabilir. Bu tezde amaç dosyaların herhangi bir dönüşüm dahi geri alınamayacak şekilde kalıcı olarak silinmesini sağlayacak bir sistem yazmaktır. Ayrıca bu sistemle seçilen herhangi bir diskin içindeki tüm dosyaların da kalıcı olarak silinmesi hedeflenmektedir. Böylelikle dosyalara başkaları tarafından erişim mümkün olmayacaktır. Dosyaların geri dönüşümüyle daha çok ilgilenen dijital inceleme biliminin tersine, dosyaların kalıcı olarak sistemden silinmesi burada yer alan önemli konulardan bir tanesidir. Bu sayede dosyaların güvenliğinin ve gizlilliğinin sağlanması amaçlanmaktadır.

DISC CLEAN-UP AND COMPUTER SECURITY Computer users sometimes need to delete their files from hard disks in such a way that no recovery would be possible. In some cases such as selling their computers, people might need to totally wipe their disks so that no private information would be exposed to the new owners of the computer. Ordinary computer users usually think that when they delete their files and remove them from the Recycle Bin it is impossible to recover these files. This is wrong. Even formatting the disk does not permanently remove the files on disk. The MS-Windows DeleteFile() system call does not actually overwrite the disk sectors associated with files that are “deleted.” These calls merely remove the directory entries for the files from their containing directory. The file sectors are added to the list of available sectors and are overwritten only when they are allocated to other files. As a result, the contents of these “deleted” files can frequently be recovered from free space or slack space using forensic tools. Main aim is to write a system that permanently removes files from the computer, so that they can not be recovered again by any restoring tool, also deletes all files permanently from the specified disk. So these files can not be reached by others. In contrast with the digital forensics science in which the recovery of files is a main subject, here the permanent deletion of files is important. With this system the security and privacy of the files are intended to be provided.
Keywords: Bilgisayar Güvenliği; Disk Temizliği