Portföy yönetiminde türev araçların hedging amaçlı kullanımı - Ayyıldız, Nursel (My University, 2004)
Farklı yatırımcı profillerinin ihtiyaçlarının karşılanması, risk yönetiminin etkinleştirilmesi, spot piyasa için yol gösterici olması ve piyasalarda etkinliğin artması açısından çok önemli fonksiyonları olan türev piyasaların, gelecek yıllarda Türkiye'de de etkin bir şekilde kullanılacağı düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, vadeli işlemler hakkında bilgi vermek, Türkiye'de gelişmekte olan vadeli işlem süreçlerini inceleyerek, vadeli işlemlerin portföy yönetiminde hedging amaçlı kullanımını değerlendirmektir. Tez çalışmasında vadeli piyasaların dünyadaki gelişimi ve önemi incelendikten sonra riskten korunma amacıyla portföy yönetiminde kullanılmasına dair örnekler verilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda, türev piyasaların aslında radikal anlamda yeni finansal riskler ortaya çıkarmadığı, fakat mevcut risklerin yapısını ve yoğunluğunu değiştirdiği ve daha güvenli bir risk yönetimini ve piyasalarda daha etkin bir kaynak dağılımını sağlayacağı ortaya konmaya çalışılmıştır.

Derivative markets, that have many different important functions such as satisfying the needs of dissimilar investor's profiles, activating risk management, acting like leading lights for spot markets, and increasing the market efficiency, are tought to be effectively used in Turkey in the next years. The aim of this study is not only to give information about forward transactions but also by observing the developing forward transaction processes in Turkey, to evaluate the hedging purposed use of forward transactions in portfolio management. In the research study, after observing the development and importance of derivative markets in the world, in order to be protected against risk while managing portfolio some examples were given. As a result of this study, trying to bring up the matter that derivative markets do not really create new financial risk, but change the structure and intensity of the existing risk, provide a more secure risk management and a more effective resource allocation in markets.
Keywords: Ekonomi; Finansman ekonomisi; Portföy yönetimi; Yatırım