Kur’an’a göre ebedilik : (anlamı, mahiyeti, imkanı ve müteallakı) - Akbaş, Abdurrahman (My University, 2007)
olarak “Kur’an’a Göre Ebedîlik” konusunu inceledik. Ebedîlik, Kur’an’ın en mübhem konularından biridir. Çünkü Kur’an, metafizik alandan kesin ifadelerle bahsetmemektedir. Çalışmamız, giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Girişte; araştırmamızın teşekkül ettiği “Kur’ân’a Göre Ebedîlik” konusunun önemi, böyle bir konuyu çalışmanın amacı, araştırmada takip edilen metot, konunun kapsamı ve araştırma esnasında yararlanılan başlıca kaynaklar, izah ve ifade edilmektedir. Birinci bölümde; konunun daha çok kavramlarla ilgili olması sebebiyle, ebedîlikle doğrudan veya dolaylı olarak alakalı olan kelime ve kavramlar, Arap dili ve Kur’ân semantiği çerçevesinde tahlil edilmektedir. İkinci bölümde; ebedîliğin doğru bir şekilde anlaşılması imkânına zemin teşkil edeceği düşünülen “zaman” mefhumunun, önce genel manada kavramsal ilişkileri incelenmekte, daha sonra bu kavram, Kur’ân perspektifinden ele alınarak yaratılmışlık bağlamında tahlil edilmektedir. Üçüncü bölümde ise; ebedîlik telakkisi, ilk önce psikolojik boyutuyla ele alınarak insanoğlunun köklü ölümsüzlük arzusu çerçevesinde değerlendirilmekte ve bu arzu neticesinde ortaya çıkan beşerî temayüllere değinilmektedir. Ayrıca bu psikolojik realite bağlamında, bir inanç biçimi olarak uhrevî ebedîlik ön plana çıkarılmaktadır. Daha sonra ise; ebedîlik, Kur’ân’dan hareketle şekillenen İslam inancı çerçevesinde ele alınarak naslar bağlamında incelenmektedir. Burada ilk olarak ebedilik mefhumu için mutlak ve mukayyet ayrımı yapılmaktadır. Bu ayrıma konu olan her iki tür ebediliğin mahiyeti, imkânı ve delilleri ortaya konmakta ve ardından da, ahiret hayatının ve o hayatta ebedî olacakları ifade edilen varlıkların durumu tartışılmaktadır. Çalışmamız, ebediliğin Kur’ân bütünlüğü içerisinde araştırılmasından hâsıl olan neticenin, şekil ve muhteva bakımından ifade edilmesiyle son bulmaktadır Allah, Kur’an, İslam, İnsan, Ahiret, Cennet, Cehennem, Ebedilik, Sonsuzluk, Zaman

We studied in our master thesis named “The Infinity in according to the Qur’ân” the infinity in view of the Qur’ân. Infinity, is one of the most complex subjects of the Qur’ân. Because the Qur’ân has not certain statements on the metaphysics subjects. Our study is consist of an introduction, three chapters. In the introduction we presented the importance the subject, its content, the method that we put into practice and the resources we used. In Chapter I, the words and concepts which concerned the infinity directly or indirectly were analyzed in according to Arab linguistics and semantics. In Chapter II, we examined conceptual connections of “Time” concept that help us understand the infinity. Thereafter we analyzed this concept inner perspective of the Qur’ân and in context of the creation. In Chapter III, the human perception of the infinity was dealt firstly in physiologic extent. Thereafter the subject was analyzed in context of the Qur’ânic verses. We concluded that the Qur’anic infinity has two formats: absolute infinity and restricted infinity. In this chapter the beings that will be infinitive in according to dogmas, were discussed. Our study was finished by statement of the formal, conceptual conclusions of the subject.
Keywords: İslam Dini; Kur’an-ı Kerim; Tefsir