İlahiyat Fakültesi Öğrencilerinin Mizah Anlayış- larının Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Mizah anlayışı ve dindarlık birbirlerinden uzak kavramlar olarak algılan- maktadır. Bundan dolayı olsa gerek ülkemizde bu iki kavram arasındaki ilişkiyi araştıran çalışma sayısı oldukça azdır. Araştırmanın amacı yüksek din öğre- nimi gören öğrencilerin mizah anlayışlarını demografik değişkenler ve dindar- lık algısı bağlamında incelemektir. Araştırmanın örneklemi 2014-2015 eğitim- öğretim yılında Türkiye'nin 6 İlahiyat Fakültesinde öğrenim gören toplam 346 kişiden (186 kız, 160 erkek) oluşan ilahiyat lisans ve ilköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği öğrencileridir. Katılımcıların mizah anlayışları hak- kında bilgi toplamak için Aslan, Alparslan, Evlice, Aslan ve Cenkseven (1999) tarafından Türkçe'ye uyarlanmış Çok Boyutlu Mizah Duygusu Ölçeği (ÇBMDÖ) kullanılmıştır. Bu araştırma sonucunda, katılımcıların mizah anla- yışlarının, cinsiyete, yaşa, sosyoekonomik düzeye göre anlamlı şekilde farklı- laştığı ancak sınıf düzeyine ve ikamet edilen yere göre farklılaşmadığı tespit edilmiştir. Literatürdeki birçok araştırmanın aksine araştırma bulgularına ba- kıldığında öğrencilerin dindarlık algısı ve mizah anlayışları arasında olumlu bir ilişki olduğu görülmüştür.
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Din Bilimi