COVID-19 kapanması sırasında obeziteli bireylerde kilo değişimi, hayat tarzı değişiklikleri, depresyon, anksiyete durumu ve diabetes mellitus açısından değerlendirme-TURK-COM çalışması - KÜÇÜK YETGİN, MERAL (My University, 2022)
AMAÇ: COVID-19 pandemisi yaklaşık 2 aylık bir kapanma dönemine neden olmuştur. Önceki veriler kapanma dönemlerinin sağlıksız hayat tarzı değişikliklerine yol açtığını göstermiştir. Çalışmamızın amacı takip ettiğimiz obeziteli bireylerde kilo değişimi, yeme ve egzersiz alışkanlıklarında değişiklikler, depresyon veya anksiyete varlığı ve diabetes mellitusu olanların durumlarının belirlenmesidir. METOD: Çalışma Türkiye’de Avrupa Obezite Derneği’ne bağlı 9 Obezite Merkezi’nde gerçekleştirilmiştir. Bu merkezlerde takip edilmekte olan obeziteli bireylere online veya yüzyüze olarak bir anket doldurulmuştur. Anket sosyodemografik özellikler, obezite öyküsü, kilo değişimi, yeme alışkanlıkları, fiziksel aktivite durumu, depresyon veya anksiyete varlığı ve diyabet durumu ilgili bölümler içermektedir. Depresyon PHQ-9 (Patient Health Questionaire), anksiyete ise GAD-7 (General Anxiety Disorder-7) skalalarıyla değerlendirilmiştir. Fiziksel aktivite kategorisi hesaplanan MET (metabolic equivalent) düzeylerine göre belirlenmiştir. Bulgular: Çalışmaya 422 hasta (45±12.7 yaş, K/E=350/72) katılmıştır. Pandemi döneminde öğün sayısı (3.8 + 1.7) pandemi öncesine göre (3.3 + 1.3) (p<0.0001) artmıştır. Hastaların 229’u (54.8%) kilo alırken, 54’ünün (12.9%) kilosu sabit kalmış ve 135’i (32.3%) kilo kaybetmiştir. Met kategorisi yüksek olan bireylerin kilo veren grupta, kilo alan ve nötr olanlara göre daha fazla olduğu görülmektedir (p<0.0001). Tüketilen gıdalara göre hesaplanan sağlıklı beslenme katsayısı kilo veren grupta diğer gruplardan daha yüksek bulunmuştur (p<0.0001). Bu 3 grup arasında PHQ ve GAD skorlarının farklı olmadığı görülmektedir. Yüzde kilo kaybı çoklu analizde sağlıklı beslenme katsayısı (CI:0.884 (0.821-0.951), p=0.001) ve Met kategorisiyle (CI:0.408 (0.222-0.748), p=0.004 ilişkilidir. Toplam 170 hastada diyabet olup, bunların sadece 12’sinin (%8.4) açlık kan şekeri (KŞ) <100mg/d L ve 36’sının (%25.2) postprandial KŞ’i <160mg/dL’dir. Sonuç: Kapanma dönemi hastalarımızın yaklaşık yarısında kilo alımına neden olmuş ve bunun da fiziksel aktivite durumu ve yeme alışkanlıklarındaki değişikliklerle ilişkili bulunmuştur.