Küçülmeye giden işletmelerde geri kalanların yaşadıkları tükenme sendromunun örgüte bağlılık üzerindeki etkisi-The burn out syndrome experienced by the remaining employees in downsizing companies and its effect on organizational commitment - Demir, Nevzat (Öneri Dergisi, 2010)
Özet Ekonomik krizin siddetini arttırdığı günümüz kosullarında isletmeler küçülmeye giderken, hızla isçi çıkarımına gitmektedirler. Bu halen isini kaybetmemis çalısanlar üzerinde bir yandan aynı olayın kendi baslarına da gelebileceği korkusu yasatırken bir yandan da gidenlerin islerini yapmaktan dolayı bir is yükünün artması sebebiyle bir sıkıntı, tükenmislik yasamaktadırlar. Bu çalısmada isten atılmayan ancak geri kalanlar sendromu yasan çalısanların içinde bulundukları kosullardaki tükenmislik düzeyleri ile örgüte olan bağlılıkları arasındaki etki inceleme konusu yapılmıstır. Bu amaçla bir anket çalısması yapılmıstır. Otomotiv sektöründe küçülmeye giden bes isletmedeki beyaz yakalı çalısanlar üzerinde yapılan analizlerde, tükenmisliğin örgüte bağlılık üzerinde açıklayıcı katkısı olduğu ve geri kalanlar sendromunun yasanmasının bu iliskiyi güçlendirdiği ortaya çıkmıstır. Abstract Nowadays, as the economic recession gains momentum, establishments rapidly lay off employees in order to downsize. This creates a fear among the remaining employees who think the same thing might happen to them along with the distress of increasing workload due to the decreasing number of employees. This study investigates the correlation between the levels of the burn out syndrome experienced by the remaining employees and its effects on their commitment to the organization. A survey has been carried out with this goal. According to the results of the analyses performed on the white collar employees of five downsizing establishments in the automotive industry, being a remaining employee has revealing input on commitment to the organization and that this input is reinforced with the level of the burn out syndrome experience
Keywords: Geride Kalanlar, Tükenme, Örgüte Bağlılık, Đs Tatmini; Survivor Syndrome, Burn Out, Organizational Commitment, Job Satisfaction