Çorum İlindeki Mezbaha Çalışanlarında Leptospiroz Seroprevalansı - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Amaç: Leptospiroz tüm dünyada yaygın görülen zoonozlardandır. Mezbaha çalışanları leptospiroz enfeksiyonu geçirme açısından riskli mesleklerarasında yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı Çorum ilindeki resmi kayıtlı tüm mezbaha çalışanlarında seroprevalans oranını ve risk faktörlerinisaptamaktır.Gereç ve Yöntem: Bu prospektif izlem çalışmasında Haziran 2014 ve Haziran 2015’te Çorum ilinde resmi olarak kayıtlı tüm mezbaha çalışanlarınabir yıl ara ile iki kez ulaşılarak alınan serum örneklerinde Leptospiraya karşı antikor varlığı ve seropozitiflik için risk faktörleri araştırıldı.Bulgular: Çalışma grubunu 25 mezbaha çalışanı oluşturdu. Çalışanların hepsi erkekti. Yaş ortalaması 37 idi, mesleki tecrübe yılı ortalaması ise 10 yılidi. İlk defasında ulaşılan 25 çalışanın 15’ine bir sene sonra tekrar ulaşıldı ve aynı üç (%12) mezbaha çalışanında antikor saptandı.Sonuç: Çalışmamızda Çorum ili için mezbaha çalışanlarında Leptospiroz seroprevalansının %12 (3/25) olduğu görüldü. En yüksek seropozitiflikoranı Osmancık ilçesindeki mezbahada %33 (1/3) olarak rastlanırken, Sungurlu, Alaca ve İskilip’te seropozitifliğe rastlanmadı. Kişisel koruyucuekipmanlardan eldiven ve önlüğü kullanma oranı %100 iken çizmenin %33 olmak üzere görece düşük kullanımı seropozitifliğe katkıda bulunabilecekfaktörlerden olmak üzere dikkati çekti. Aradan geçen bir sene sonunda tekrar değerlendirilebilen 15 mezbaha çalışanı içinde yeniolguya rastlanmadı.

Objectives: Leptospirosis is one of the most common zoonotic diseases globally. Slaughterhouse workers are recorded among high risk occupations_x000D_ for leptospirosis. The aim of this study was to detect the seroprevelance rate and risk factors for leptospirosis among officially recorded slaughterhouse_x000D_ workers in Çorum province._x000D_ Materials and Methods: In this observational prospective study; whole slaughterhouse workers, who were officially recorded as working in_x000D_ Çorum province, were met twice on June 2014 and June 2015 with a year interval and antibody existence against Leptospira and risk factors for_x000D_ seropositivity were investigated._x000D_ Results: The study group consisted of 25 slaughterhouse workers, all male. Mean age was 37; mean job experience duration was 10 years. 15 out of_x000D_ 25 workers were met again after one year period and antibody was detected on the same three (12%) slaughterhouse workers._x000D_ Conclusion: Leptospirosis seroprevelance was detected as 12% (3/25) among slaughterhouse workers in Çorum province. There was no seropositivity_x000D_ in Sungurlu, Alaca and İskilip districts while the highest seropositivity rate was in Osmancık district, as 33% (1/3). Glove and apron usage rates were_x000D_ 100%, but it was noticed that boot usage rate was low as 33%, suggesting a contributing factor to seropositivity rate. There was no new case among_x000D_ 15 re-evaluated slaughterhouse workers after one year.
Seroprevalance of Leptospirosis Among Slaughterhouse Workers in Çorum Province