YouTube'da paylaşılan türkü ve ağıt videoları üzerine kültürel ve eğitimsel bir inceleme - Karayaz, Yasin (My University, 2023)
İnternetin yaygınlaşmasıyla hayatımızdaki pek çok öge gibi folklor ürünleri de dijital ortama geçiş yapmıştır. Türkü ve ağıtlar da bu değişimden etkilenerek bu yeni dünyada kendilerine yer bulmuşlardır. Sözlü kültür döneminden bugüne kadar içinden çıktığı halkın ortak duygularını anlatan bu türler, bulundukları ortamı değiştirseler de varlıklarını sürdürmektedirler. Türkü ve ağıtların geleneksel icra biçimleri devam edip dijital ortamlardaki varlığı da artmaktadır. Türkü ve ağıtlar için çekilen klip videolar ile amatör uğraşıcıların bu türkü ve ağıtlar için hazırladıkları videolar, video paylaşım sitelerinde dinleyici ve izleyicilerin beğenisine sunularak çok kısa süre içinde dinleyici ve izleyicilerin bu türkü ve ağıtlarla ilgili geri dönüş/ yorum yapmalarına imkân sunulmuştur. Böylece türkü ve ağıtların icracıları da bu paylaşımlar üzerinden dinleyici ve izleyicilerin tepkilerini de ölçer hale gelmişlerdir. Halkın ortak duygularının ürünü olan türkü ve ağıtlar toplumsal hafızayı canlı tutarak geçmişten günümüze taşımada önemli işleve sahiptir. Sevinç ve üzüntü hallerinde söylenen türküler, ölümden sonra yakılan ağıtlar, kültürel belleğin oluşumuna katkıda bulunmaktadırlar. Türküler; insan sevgisi, barış, adalet, hoşgörü, birlik- beraberlik, dürüstlük gibi değerlerin aktarımında da önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmada YouTube adlı paylaşım sitesinden seçilen türkü ve ağıtlara yapılan yorumlardan yola çıkılarak kültürel ve eğitimsel inceleme yapılacaktır. Yorum yapanların bu videoları aile geçmişleri ile ilişkilendirmelerinde etkili olan duygu ve düşünceler üzerinde durulacaktır. Yapılan yorumlarda eleştiri ve mizahın rolü tespit edilip öne çıkan değerler ele alınacaktır. Çalışmada profesyonel sanatçıların yanında amatör sanatçıların performanslarına da yer verilecektir. Yapılacak tez çalışması, sosyal bilimler ve yordayıcı bir analiz perspektifiyle kültür ve değer aktarımında dijital ortamın rolü üzerine, video paylaşım siteleri üzerinden akademik bilginin üretilmesi doğrultusunda önem taşımaktadır.

With the widespread use of the Internet, folklore products, like many items in our lives, have transitioned to the digital media. Folk songs and laments have also found their place in this new world by being affected by this change. These genres, which tell the common feelings of the people they came out of from the oral culture period until today, continue to exist even if they change their environment. The traditional performance of folk songs and laments continues and their presence in digital media is increasing. Video clips for songs and laments and videos prepared by amateur practitioners for these songs and laments are presented to the audience and viewers on video sharing sites, allowing listeners and viewers to return / comment on these songs and laments in a listener short span of time. Thus, the performers of the folk songs and laments have become able to measure the reactions of the audience and the listener through these sharing. Folk songs and laments, which are the products of the common feelings of the people, have an important function in keeping the social memory alive and carrying it from past to present. Folk songs sung in moments of joy and sadness, laments burned after death contribute to the formation of cultural memory. Folk songs; It also plays an important role in the transfer of values such as human love, peace, justice, tolerance, unity and honesty. In this study, a cultural and educational analysis will be made based on the comments made on the folk songs and laments selected from the YouTube sharing site. Emphasis will be placed on the feelings and thoughts that are effective in the commenters associating these videos with their family history. The role of criticism and humor will be determined and prominent values will be discussed in the comments. The work will include the performances of amateur artists as well as professional artists. The thesis to be carried out is important in the direction of producing academic information on video sharing sites on the role of digital media in the transfer of culture and value with a predictive analysis perspective and social sciences.
A cultural and educational review on the Turkish folk music and lament videos shared on youtube
Keywords: Ağıt; Ağıtlar; Culture; Değer; Dirges; Etkileri; Folk music; Folk Song; Folk songs, Turkish; Halk müziği; Halk türküleri, Türkçe; Influences; Internet; Internet videos; İnternet; İnternet videoları; Kültür; Lament; Türkü; Value; Video Paylaşım Sitesi; Video Sharing Site